Alimente si bauturi ce trebuie evitate in timpul sarcinii

Exista cateva alimente si bauturi ce trebuie evitate in timpul sarcinii. Sarcina este una dintre cele mai vitale si sensibile perioade din viata unei femei. Prin urmare, este foarte important ca femeile insarcinate sa manance o dieta sanatoasa. Mai jos vor fi prezentate 6 alimente si bauturi ce trebuie evitate in timpul sarcinii:

1. Peste cu o cantitate mare de mercur

Mercurul este un element extrem de toxic. Nu are un nivel de expunere sigur cunoscut si se gaseste cel mai frecvent in apa poluata. Poate provoca grave probleme de dezvoltare la copii. Deoarece se gaseste in marile poluate, pestii mari mari pot acumula cantitati mari de mercur. Pestii cu un continut ridicat de mercur sunt:

  • rechin;
  • macrou;
  • ton;
  • peste-spada.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca nu toti pestii au un continut ridicat de mercur – doar anumite tipuri.

2. Peste crud

Pestele crud si scoicile pot fi contaminate cu bacterii si paraziti. Unele dintre acestea pot provoca efecte negative asupra sanatatii si pot dauna atat mamei, cat si bebelusului nenascut.

3. Carne cruda si procesata

Mancarea carnii crude creste riscul de infectie din mai multe bacterii sau paraziti, inclusiv Toxoplasma, E. Coli, Listeria si Salmonella. De regula, carnea trebuie sa fie gatita pana la capat. Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume produse din carne procesata.

4. Cofeina

Femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze aportul de cofeina la 200 mg pe zi, ceea ce reprezinta aproximativ 2-3 cani de cafea. Aportul ridicat de cofeina in timpul sarcinii poate limita cresterea fetala si poate determina o greutate scazuta la nastere.

5. Lapte si branza nepasteurizate sau suc de fructe nepasteurizat

Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume lapte si branza nepasteurizate sau suc de fructe nepasteurizat, deoarece aceste alimente cresc riscul de infectii bacteriene. Pasteurizarea este cea mai eficienta metoda de a ucide orice bacterii daunatoare, fara a schimba valoarea nutritiva a produselor.

6. Alcool

Femeile insarcinate nu ar trebui sa bea alcool. Consumul de alcool poate creste riscul de avort spontan.