Cosmeticele organice sunt, in primul rand, produse sanatoase si, prin urmare, sunt bune pentru sanatate si mediu. Ingrijirea naturala si organica este sanatoasa pentru piele. Ele nu contin ingrediente de origine petrochimica, cum ar fi uleiurile minerale, siliconii si alte ingrediente care pot fi toxice – se stie din multe studii care au fost facute.
In plus fata de protejarea mediului si conservarea planetei noastre frumoase, preferinta pentru produse cosmetice naturale si organice este garantia de a aplica pe piele un produs biodegradabil, deoarece cele mai multe ingrediente naturale nu sunt stocate de catre corp.
Se poate lua exemplul colorantelor vegetale, care sunt depozitate pe par, dar nu penetreaza parul.
Multe studii tind sa demonstreze ca produsele cosmetice penetreaza adanc in piele si nu avem intotdeauna suficienta perspectiva pentru a masura efectele negative ale anumitor componente in timp, cu exceptia anumitor componente, cum ar fi sarurile de aluminiu in deodorante.
Deodorantii organici sunt la fel de eficienti ca deodorantii chimici.
Pe de alta parte, ingredientele naturale si / sau organice permit o interactiune reala intre moleculele lor si piele. Exemplele includ uleiuri vegetale care contin acizi grasi care actioneaza pozitiv pe pelicula hidrolipida de pe suprafata epidermei.
Cosmeticele organice sunt foarte controlate
Ingredientele, chiar daca sunt de origine naturala, sunt supuse unor controale si teste foarte solicitante. Acestea contin o multime de extracte de plante, ceea ce implica in mod logic mai mult risc de poluare la toate nivelurile. Ca si produsele cosmetice traditionale, si poate chiar mai mult decat ele, ele sunt supuse unor controale, necesitand o trasabilitate foarte detaliata.
In termeni organici, rezulta controale la nivel de fermier, apoi la nivelul furnizorului de materii prime (care trebuie sa emita o fisa tehnica) si se incheie cu o analiza foarte detaliata a produsului finit.