In cele mai multe cazuri, un avort nu afecteaza fertilitatea sau sarcinile viitoare. Riscul unui avort medical pare sa fie mai mic decat cel al unui avort chirurgical, desi acest lucru poate fi valabil doar pentru ca avorturile medicale sunt mai frecvente in timpul sarcinii premature. In general, avortul spontan intr-o sarcina reduce riscul unor complicatii.
Un avort medical presupune administrarea de medicamente, iar femeile tind sa foloseasca aceasta metoda in primul trimestru. Exista astazi o combinatie de medicamente care are o rata de succes, de pana la 99%.
Un avort medical este relativ sigur, iar cercetarile indica faptul ca acesta nu creste riscul de complicatii in cazul unei viitoare sarcini – cum ar fi nasterea prematura, greutatea scazuta la nastere, pierderea sarcinii sau sarcina ectopica- care implica atasarea embrionului in afara uterului.
Un avort chirurgical, cunoscut si sub numele de chiuretaj – implica indepartarea fatului prin aspiratie sau cu un instrument numit, chiureta.
In cazuri rare, un avort chirurgical poate provoca cicatrizarea sau deteriorarea colului uterin. Medicii numesc acest sindrom Asherman. Daca se intampla acest lucru, poate fi mai dificil ca femeile sa ramana gravide din nou. De asemenea, exista riscul de a pierde, viitoare sarcini.
Cand pot ramane insarcinata dupa un avort?
Ovulatia poate aparea imediat, cam la 2 saptamani dupa un avort. Aceasta inseamna ca o femeie poate ramane gravida inainte de urmatoarea perioada. Cu toate acestea, ciclurile menstruale variaza ca perioada, iar femeile cu cicluri mai scurte pot ovula mai devreme.
Un alt factor care influenteaza momentul ovulatiei este durata sarcinii inainte de avort. Daca o sarcina a fost mai lunga, este posibil ca o femeie sa nu ovuleze timp de cateva saptamani, dupa avort. Acest lucru poate aparea atunci cand hormonii sarcinii sunt inca in organism.
Pentru a evita sarcina la scurt timp dupa un avort, medicii recomanda utilizarea contraceptiei. Potrivit medicilor, o femeie poate utiliza orice metoda contraceptiva, inclusiv un dispozitiv intrauterin, imediat dupa incheierea sarcinii.
Asadar, atat avorturile medicale, cat si cele chirurgicale au un risc redus. Metoda corecta va depinde insa, de stadiul sarcinii si de recomandarile specialistului.