Tehnici de a imbunatati capacitatea de a-i asculta pe altii

Imi place sa ascult. Am invatat foarte multe lucruri doar ascultand cu atentie. Cei mai multi oameni nu asculta niciodata” spunea mare scriitor Ernest Hamingway, iar Epictet, un filosf grec spunea „natura ne-a dat o singura limba si doua urechi, astfel incat putem auzi de doua ori mai mult decat sa vorbim”. Marii oameni ai lumii au dat o mare importanta ascultarii, ceea ce inseamna ca a asculta chiar aduce beneficii. Dar cum sa fii un bun ascultator cand sunt atatea de spus?

In primul rand, ar trebui sa pastram in minte faptul ca ascultarea este o relatie de tip win/win, adica aceea in care ambele parti au de castigat. Multi ar putea sa nu asculte prea mult deoarece nu vor sa se implice personal in comunicare. Dar, cu cat ascultam mai mult si mai bine, cu atat mai mult vom fi ascultati, fapt care poate intari relatia. Daca ne concentram asupra intelegerii si acordarii de valoare bazata pe aceasta, vom obtine acelasi lucru inapoi. Acest lucru ar trebui sa fie cel mai bun factor motivator pentru a deveni un asculator activ.

Daca ascultam un anumit mesaj cu responsabilitatea de a-l transmite altcuiva mai tarziu, atunci ascultarea este una activa si atenta. Una dintre cele mai bune modalitati de a asculta atent este aceea in care stim ca trebuie sa spunem altcuiva ce am invatat sau auzit. Acest lucru sporeste atentia si vigilenta, in mod firesc vom adresa mai multe intrebari pentru a intelege mai bine mesajul.

Pastrarea contactului vizual este un alt aspect important intr-o conversatie. Privind peste tot, dar mai putin la persoana care vorbeste, poate sa para ca mesajul nu este ascultat. Din acest motiv relatia poate avea de suferit, ceea ce nu este deloc de preferat nici in cadrul unei relatii vechi, dar mai ales in cadrul unei relatii incipiente.

Este important sa tinem smartphone-ul la distanta! Navigarea pe internet in timp ce cineva incearca sa transmita ceva, poate deforma mesajul. Pe langa acest lucru, persoana care vorbeste ar putea simti ca nu este ascultata sau ca ceea ce spune nu este important.

Daca ne-am lua cateva secunde pentru a rezuma ceea ce a spus cineva, intelegerea ar fi mult mai usoara, iar persoana care a vorbit ar putea aduce clarificari suplimentare.

Tuturor ne place sa fim ascultati, iar cum schimbarea incepe cu noi, provocarea este sa ascultam atent si activ pe oricine incearca sa ne transmita un mesaj!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.