Una dintre temerile pe care le au proaspetii parinti este legata de sindromul de moarte subita, din cauza caruia mor anual foarte multi copii, numai in SUA aproximativ 3.500 de bebelusi mor in somn. Aceste decese pot surveni atat ca urmare a sindromului mai sus mentionat, cat si din cauza unor accidente, motiv pentru care este recomandata culcarea bebelusilor in patut si nu in pat, alaturi de parinti.
In plus, pentru a preveni riscul de deces al sugarilor in timpul somnului, Academia Americana de Pediatrie (AAP) a redactat o lista de sfaturi care sa vina in ajutorul parintilor.
-
Bebelusii ar trebui sa doarma in patutul lor
Desi cosleeping-ul este tot mai popular in randul mamicilor, acestea trebuie sa fie foarte atente in ceea ce priveste somnul in pat, alaturi de bebelus. Pentru o mai mare siguranta AAP recomanda ca cei mici sa doarma in patutul lor.
Parintii care sunt adeptii cosleeping-ului au posibilitatea de a alege patuturi special concepute pentru a permite acest lucru, dar care sa mentinta bebelusii in siguranta.
-
Bebelusul ar trebui sa doarma pe o suprafata plana si ferma
Al doilea sfat al APP este ca bebelusul sa doarma pe o suprafata plana, ferma, fara inclinare. O astfel de suprafata il va ajuta sa se odihneasca, fara a aparea riscul sufocarii accidentale a acestuia.
Totodata, este important ca spatiul in care doarme bebelusul sa fie gol, fara jucarii de plus sau alte tipuri de jucarii, paturi sau bare de protectie. Toate aceste elemente reprezinta pericole pentru bebelusul adormit.
-
Pozitia de somn pe burta este benefica
Desi in credinta populara romaneasca se mentine ideea ca dormitul pe burta al bebelusului este periculos, motiv pentru care se pun adesea perne care sa il impiedice sa se intoarca de pe o parte pe alta, pozitia pe burta este benefica pentru a limita riscurile de cap plat. Este necesar insa sa fie limitata la momentele de trezire a bebelusului.
De asemenea, aceasta este mai potrivita bebelusilor care au capatat deja capacitatea de a-si schimba singuri pozitia de pe o parte pe alta.