Sinuzita – simptome si tratament

Sinuzita este o afectiune cunoscuta de multe persoane. Problema principala este ca de obicei provoaca dureri de cap severe care perturba viata normala. In plus, devine adesea cronica, asa ca este mai bine sa se trateze imediat pentru a se evita complicatiile.

Simptomele

Daca o persoana simte presiune in zona ochilor, are o febra usoara si o durere de cap care se agraveaza atunci cand isi apleaca capul inainte, este foarte probabil sa fie vorba de sinuzita. In cazul in care secretiile nazale au aspect de puroi, nu exista nicio indoiala – infectia neplacuta este un fapt. Radiografia confirma diagnosticul.

De foarte multe ori sinuzita se caracterizeaza prin respiratie urat mirositoare. Cea mai frecventa durere este in ochi si se extinde pana la maxilare, deoarece partea inferioara a sinusurilor aproape atinge radacinile molarilor. Abcesul dentar poate si el duce la sinuzita.

Cand sinuzita devine cronica?

Sinuzita tratata necorespunzator poate reaparea. In caz de sinuzita recurenta, este de asemenea necesar sa se verifice daca exista polipi sau malformatii la nivelul nasului. Alergiile nediagnosticate sunt o alta cauza posibila a transformarii sinuzitei intr-o boala cronica. Utilizarea excesiva a diferitelor spray-uri nazale poate prelungi durata infectiei.

Sinuzita este uneori o boala periculoasa – sinusurile sunt situate nu departe de meninge, asa ca este important sa se opreasca infectia la timp, mai ales daca este insotita de febra.

Tratament

Cel mai adesea, medicul prescrie medicamente antiinflamatoare si pentru ameliorarea durerii. In cazul sinuzitei clasice, un astfel de tratament da rezultate in cateva zile si nu este necesar antibiotic.

Daca sinuzita este acuta si provoaca dureri severe, medicul va prescrie un antibiotic. In sinuzita cronica, antibioticele se iau timp de 3 saptamani, ceea ce garanteaza de obicei vindecarea definitiva a acesteia.

Uneori, sinuzita este de natura alergica. Atunci tratamentul este complet diferit. Medicul prescrie antihistaminice si produse pe baza de cortizon sub forma de pastile sau spray-uri nazale.

Drenajul sinusal este o tehnica recomandata in cazul complicatiilor sinusurilor. Cu ajutorul unui dispozitiv optic special – endoscop, se examineaza cavitatile nazale si sinusurile sub anestezie locala si se efectueaza mici manipulari.