Sarcina si consecintele dermatologice nefericite

Tulburarile hormonale din timpul sarcinii pot avea diverse consecinte dermatologice nefericite, care insa sunt strict fiziologice si dispar cel mai adesea imediat dupa nastere. Nu este neobisnuit ca o femeie insarcinata sa prezinte diverse afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau eczema. In cazuri execeptionale, sarcina poate fi cauza unor boli specifice ale pielii, care de obicei nu au niciun impact asupra fatului.

Care sunt consecintele dermatologice nefericite ?

Rareori mentionate, deoarece probabil sunt considerate minore, problemele de piele aparute in timpul sarcinii nu inseamna ca sunt mai putin enervante. Cele mai multe dintre aceste manifestari comune sunt legate de niveluri crescute de estrogen, progesteron, anumiti hormoni placentari, inclusiv factorul de crestere placentar (PLGF) si hormoni hipofizari.

Aparitia sau cresterea in volum a keratozelor seboreice (numite si negi seboreice) pe diferite parti ale corpului este una dintre cele mai frecvente manifestari. Aceste keratoze apar sub forma de leziuni cutanate plate sau ridicate. Pot fi pigmentate (de la maro deschis la maro negru) si, prin urmare, sunt deseori confundate cu alunitele. Cu toate acestea, ele nu isi schimba dimensiunea in timpul sarcinii. In cazul in care gravida observa unele modificari, ar trebui sa consulte un dermatolog pentru a exclude orice risc de melanom.

O alta manifestare a pielii in timpul sarcinii sunt tulburarile de pigmentare:

  • Masca de sarcina (pigmentare faciala),
  • Linea nigra (pigmentarea liniei albe abdominale, care devine brună la 75% din sarcini),
  • Hiper-pigmentarea areolei, mamelonului, zonei genitale

Toate acestea sunt foarte frecvente si regreseaza in majoritatea cazurilor imediat dupa nastere, cu exceptia mastii de sarcina.

De asemenea, tulburarile vasculare sunt cele care apar din cauza cresterii nivelului de hormoni favorabil dezvoltarii vasculare. Acest lucru explica de ce unele femei insarcinate au rozacee sau pete rosii (in special la maini si picioare). Mai mult decat atat, pot avea angiomatoze, pe fata si pe decolteu (bile mici formate dintr-o acumulare de vase care pot sangera), dar și telangiectazii (dilatarea vaselor care formeaza linii mici roz sau albastrui,) . În general, acestea regreseaza dupa sarcina.

Nu in ultimul rand, sarcina poate determina aparitia sau agravarea acneei. Aceasta forma este greu de tratat, fapt pentru care de obicei, dermatologul foloseste antibiotice locale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.