Unele ingrasaminte folosite in gradina actioneaza lent asupra solului si sunt stabili (de exemplu, fosfor). Alte elemente sunt absorbite rapid si folosite de plante (de exemplu, azot); prin urmare, ele trebuie inlocuite continuu pentru a mentine un echilibru bun intre aprovizionarea cu nutrienti a solului si utilizarea acestor nutrienti.
Azotul este important pentru cresterea tulpinilor si frunzelor plantelor din gradina de legume. De asemenea, contribuie la dezvoltarea clorofilei (materie coloranta a partilor verzi ale plantei). Clorofila este necesara in timpul fotosintezei, un proces prin care planta produce carbohidrati (amidon si zaharuri) din apa si dioxid de carbon din aer. Frunzele verzi sau galbene, cresterea slaba, scaderea frunzelor si atacul daunatorilor indica faptul ca planta nu are azot. Aplicarea gunoiului de grajd si a compostului poate imbunatati continutul de azot al solului.
Pulberile de corn sau de oase de la animalele sacrificate au un continut ridicat de azot si contin, de asemenea, fosfor. Ele pot fi aplicate, dar aceasta forma de ingrasamant natural actioneaza lent in sol. Plantele de ricin zdrobite sunt o alta sursa de azot si fosfor. Sunt utile in special pentru culturile care au nevoie de mult azot (de exemplu, plante tinere de porumb).
Fosforul actioneaza lent; este important atat pentru formarea radacinilor, semintelor si fructelor, cat si pentru cresterea rezistentei plantei la seceta. Simptomele lipsei de fosfor sunt dezvoltarea slaba a florilor si a lastarilor tineri. Fosfatul de roca, cenusa de lemn, pulberea de oase animale si gunoiul de grajd sunt surse de fosfor. Gunoiul de pasare este o sursa buna de fosfor, azot si potasiu, dar este foarte concentrat si trebuie compostat sau diluat inainte de aplicare.
Potasiul contribuie la dezvoltarea radacinilor, fructelor si semintelor si imbunatateste conservarea culturilor. Cresterea slaba a plantelor si maturarea neuniforma a fructelor si semintelor sunt semne ale deficitului de potasiu. Pe langa excremente de pasare, compostul, cenusa si cojile de banana imbunatatesc continutul de potasiu al solului.
Nu este recomandata utilizarea excesiva de ingrasaminte chimice. Mai degraba gradinarii sunt incurajati sa foloseasca aditivi naturali, cum ar fi diferite tipuri de gunoi de grajd, pentru a mentine echilibrul natural dintre sol si plante. Ingrasamintele naturale, precum gunoiul de grajd, compostul, asigura plantelor nutrienti si imbunatatesc, de asemenea, structura solului.