Rolul antioxidantilor in sanatatea organismului

Antioxidantii sunt substante care pot preveni sau incetini deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi, molecule instabile pe care organismul le produce ca reactie la presiunile mediului si la alte presiuni.

Sursele de antioxidanti pot fi naturale sau artificiale. Se crede ca anumite alimente pe baza de plante sunt bogate in antioxidanti. Antioxidantii pe baza de plante sunt un fel de fitonutrienti sau nutrienti pe baza de plante.

Corpul produce, de asemenea, unii antioxidanti, cunoscuti sub numele de antioxidanti endogeni. Antioxidantii care provin din exteriorul corpului sunt numiti exogeni. Exemple de antioxidanti care provin din afara corpului includ:

  • vitamina A;

  • vitamina C;

  • vitamina E;

  • beta caroten;

  • licopen;

  • luteina;

  • seleniu;

  • mangan;

  • zeaxantina.

Radicalii liberi sunt substante reziduale produse de celule pe masura ce organismul proceseaza alimentele si reactioneaza la mediu. Daca organismul nu poate procesa si elimina radicalii liberi in mod eficient, poate rezulta stres oxidativ. Acest lucru poate afecta celulele si functia corpului. Radicalii liberi sunt, de asemenea, cunoscuti ca specii reactive de oxigen.

Factorii care cresc productia de radicali liberi in organism pot fi interni, cum ar fi inflamatia, sau externi, de exemplu, poluarea, expunerea la UV si fumul de tigara.

Stresul oxidativ a fost legat de boli de inima, cancer, artrita, accident vascular cerebral, boli respiratorii, deficit imunitar, emfizem, boala Parkinson si alte afectiuni inflamatorii sau ischemice. Se spune ca antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corp si se crede ca acest lucru stimuleaza sanatatea generala.

Beneficii

Antioxidantii pot proteja impotriva deteriorarii celulare pe care o provoaca radicalii liberi, cunoscuta sub numele de stres oxidativ.

Daunele cauzate de stresul oxidativ au fost legate de cancer, ateroscleroza si pierderea vederii. Se crede ca radicalii liberi provoaca modificari ale celulelor care duc la aceste conditii si, eventual, la alte. Se considera ca un aport de antioxidanti reduce aceste riscuri.

Conform studiilor, antioxidantii actioneaza ca eliminatori de radicali. Suplimentele antioxidante pot contribui la reducerea pierderii vederii cauzate de degenerescenta maculara legata de varsta, la persoanele in varsta.