Riscuri asociate cu boala parodontala

Dupa cariile dentare, boala parodontala este a doua cea mai frecventa infectie orala. Atribuita, de asemenea, prezentei si actiunii bacteriilor, aceasta poate avea numeroase consecinte. Aceste consecinte afecteaza starea si functia gurii, precum si sanatatea generala.

Boala parodontala: ce este mai exact?

Parodontiul este numele dat ansamblului de tesuturi responsabile de mentinerea dintilor la locul lor. Acesta include osul alveolar, ligamentul parodontal, cementul si gingia. Bolile parodontale sunt, prin urmare, infectii care afecteaza aceste structuri, in special gingia. Desi se pot distinge doua afectiuni distincte, una dintre ele este mai grava si implica mai multe riscuri pentru sanatate.

Doua boli parodontale distincte

Gingivita: este o inflamatie a gingiilor cauzata de actiunea bacteriilor care traiesc in placa bacteriana si in tartru (depozite care se acumuleaza la baza dintilor). De obicei, este usoara si poate fi controlata prin detartraj profesional, o buna igiena orala si tratament cu antibiotice (in cazurile mai severe). Cu toate acestea, se poate aprofunda si se poate transforma in parodontita.

Parodontita: este o boala mai severa care afecteaza tesuturile parodontale in profunzime. Ea rezulta dintr-un raspuns inflamator datorat unui dezechilibru al bacteriilor din placa bacteriana. Bacteriile din placa bacteriana pot patrunde apoi sub linia gingivala si se pot aglutina pentru a crea pungile parodontale. Infectia ajunge uneori la alte tesuturi parodontale, degradand chiar si osul alveolar.

Cum se detecteaza boala parodontala

In stadiile sale incipiente, boala parodontala poate fi observata prin roseata si umflaturi si sangerari usoare in timpul rutinelor de igiena orala. De asemenea, poate fi identificata in timpul vizitei de rutina. Atunci cand se dezvolta in parodontita, aceste simptome devin mai pronuntate. Pot aparea si alte semne: respiratie urat mirositoare cronica, dureri functionale, febra, recesiune gingivala (slabirea dintilor).

Riscurile parodontitei pentru sanatatea orala si generala

Destabilizarea bazei dentare

Aceasta se poate datora recesiunii gingivale care rezulta uneori din boala parodontala, dar si deteriorarii altor tesuturi parodontale, cum ar fi ligamentul parodontal sau osul alveolar. In aceasta situatie, radacinile dintilor sunt tinute mai putin ferm de osul maxilarului. Pe termen lung, destabilizarea fundatiei poate duce la pierderea unor dinti.

Pierderea osului

Atunci cand osul alveolar este afectat de o infectie, acesta se micsoreaza treptat. Bacteriile implicate il fac sa isi piarda masa si volumul. Acest lucru contribuie la posibila pierdere a dintilor asociata cu boala parodontala. Pe de alta parte, absenta anumitor dinti accentueaza pierderea osoasa.

Probleme functionale

Durerile functionale si pierderea dintilor pot face dificila mestecarea alimentelor ferme. In cazuri mai grave, acest lucru poate afecta chiar calitatea digestiei.

O crestere a prevalentei anumitor boli

Acest lucru se datoreaza raspunsului inflamator disproportionat observat in prezenta parodontitei. Moleculele inflamatorii si bacteriile implicate pot intra apoi in sange si pot duce la alte boli si probleme de sanatate cronice:

  • atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale;

  • hipertensiune arteriala;

  • diabet;

  • cancere colorectale;

  • boli hepatice si intestinale (boli inflamatorii intestinale).