Respiratia scurta – ce semnale indica?

Viata de zi cu zi este plina de situatii in care oamenii au senzatia ca respiratia este scurta si se sufoca atunci cand urca scari, alearga dupa autobuz, transporta cumparaturi grele etc. Dificultatea de a respira este un semnal care trebuie luat in serios, deoarece poate insemna probleme de sanatate. Aproximativ 15% din populatia Europei se plange de dificultati de respiratie. Care sunt cauzele?

Probleme de respiratie inainte de 40 de ani – lipsa activitatii fizice

Persoanele sub 40 de ani se sufoca daca nu au obiceiul de a face miscare sau de a se deplasa suficient, dar si daca au fost sportivi si au renuntat la competitii si antrenamente. Cu fiecare activitate fizica, indiferent cat de nesemnificativa este, ritmul cardiac creste si tensiunea arteriala, de asemenea, pentru a livra cantitatea maxima de oxigen catre muschi.

Cu o lipsa de miscare, corpul nu este pregatit pentru efort, muschii sunt obisnuiti sa se relaxeze, astfel incat sa poata accepta fluxul sanguin crescut. Acest lucru este compensat de tensiunea arteriala mai mare si de ritmul cardiac crescut.

Probleme de respiratie la cel mai mic efort – greutatea este de vina

Cu cat greutatea este mai mare, cu atat este mai scurta respiratia. Greutatea corporala mai mare provoaca o presiune asupra muschilor si inimii, care necesita o cantitate crescuta de oxigen. In plus, tesutul adipos este alimentat cu vase de sange care iau din fluxul sanguin directionat catre muschi. Problemele cu respiratia se observa la cresterea in greutate cu 3-4 kg dar devin mult mai clare atunci cand se castiga 6-7 kg.

Probleme cu respiratia chiar si intr-o pozitie statica – boala cardiovasculara

Semnele tipice ale bolilor cardiovasculare sunt dificultati de respiratie in repaus si mai degraba noaptea, cand este necesara o perna mai inalta. Alte simptome includ durerea, strangerea toracica si bataile rapide ale inimii.

Numeroase boli cardiovasculare pot fi exprimate prin dificultati de respiratie – infarct miocardic, dilatare anormala a muschiului inimii, disfunctie a valvei cardiace, aritmie sau hipertensiune.

In combinatie cu cefalee si oboseala – anemie

Respiratia scurta poate fi un semn de anemie, adica lipsa celulelor rosii din sange. Hemoglobina continuta in ele furnizeaza oxigen tuturor organelor din corp. Principala cauza a bolii este carenta de fier – element fara de care nu este posibila producerea de celule rosii in sange.