Daca tot suntem in plin sezon de viroze suparatoare, n-ar strica sa avem la indemana ceva ce putem folosi pentru a ne simti mai bine. Ca unul dintre cele mai utilizate condimente dietetice din ziua de azi, nu e de mirare ca beneficiile ghimbirului sunt atat de multe. Este versatil, usor de folosit si foarte benefic in afectiunile sezonului rece si nu numai. Beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului se datoreaza, in mare masura, antioxidantilor, proprietatilor antiinflamatorii si continutului de compusi terapeutici pe care-i are.
Ghimbirul este o planta inrudita cu turmericul si cardamonul. Poate fi consumat in stare proaspata, macinata, in capsule sau chiar ca ulei esential. Contine o gama diversa de vitamine si minerale importante necesare corpului nostru.
Daca ne referim strict la ce este bun ghimbirul, am putea spune ca, este un remediu in tratarea starilor de greata.
In cazul femeilor insarcinate acesta este eficient in scaderea simtomelor de greata, avand un risc minim de efecte secundare. In plus, acesta contribuie la reducerea severitatii gretei la pacientii carora li s-a administrat chimioterapie.
Din pacate, simptomele perioadei premenstruale sunt foarte puternice la unele femei. Cu toate ca exista tratamente alopate care amelioreaza durerile, multe femei decid sa foloseasca ghimbirul pentru ca este o metoda fara reactii adverse si, in acelasi timp, se pot bucura si de gustul placut al acestuia.
Infectiile fungice provoaca o mare varietate de afectiuni si din fericire, ghimbirul are proprietati antifungice puternice care distrug ciupercile. In plus fata de proprietatile antifungice, ghimbirul are capacitatea de a lupta si impotriva infectiilor bacteriene. Compusii gasiti in ghimbir ajuta la inhibarea cresterii anumitor tulpini de bacterii ce cauzeaza diverse boli.
Un ceai de ghimbir in sezonul rece poate tine virusii la distanta si in caz ca raceala este deja instalata, o poate imblanzi astfel incat sa treaca mai usor. Pe langa acest aspect, unul dintre cele mai mari beneficii ale ghimbirului este capacitatea sa de a sprijini sanatatea digestiva.
Administrat in cantitati moderate, ghimbirul este, in general, sigur si putin probabil sa provoace efecte secundare. Desi foarte rar, unii oameni pot avea alergie la ghimbir, insa odata cu intreruperea administrarii, aceasta va dispare.