Principalele tipuri de instalatii de stingere cu sprinklere

sisteme de sprinklere

Instalatii antiincendiu

Cele mai multe instalatii antiincendiu sunt cele reprezentate de sistemele de sprinklere, folosite la scara larga mai ales in cazul unor spatii cu suprafete mari, unde se creeaza aglomerari de persoane sau depozite unde exista marfuri ce pot contribui la extinderea focului.  Acestea sunt printre cele mai eficiente tipuri de instalatii, ce utilizeaza apa pentru stingerea focului dar si pentru crearea de perdele ce nu lasa ca acesta sa se extinda in spatiul respectiv. Exista trei tipuri de instalatii de sprinklere, in functie de mecanismul lor de activare si de temperatura mediului in care sunt amplasate:
Instalatii apa-apa
Acest tip de sisteme de sprinklere sunt in permanenta umplute cu apa sub presiune, iar ele sunt recomandate in spatiile in care nu exista posibilitatea de inghet a apei, asadar in spatii incalzite si protejate, dar unde temperatura nu va depasi valoarea de 95 de grade Celsius. Totusi, daca avem indoieli cu privire la posibilitatea de inghet in anumite conditii, instalatia se poate proteja cu lichid antigel, cu ajutorul circuitelor electrice sau al unor conducte auxiliare uscate.
Instalatii apa-aer
In interiorul instalatiilor apa-aer exista o cantitate de aer sau gaz inert aflat sub presiune, amplasata in aval fata de aparatul de control si semnalizare, iar in amonte de acesta instalatia este incarcata cu apa sub presiune. Este necesar sa se asigure alimentarea continua cu aer sau gaz pentru mentinerea presiunii optime, iar valoarea acestei presiuni va fi stabilita de catre specialisti.
Aceste instalatii se utilizeaza doar in spatiile unde exista pericol de inghet sau unde temepraturile cresc frecvent peste valoarea de 70 de grade Celsius.
Astfel, atunci cand sistemul se activeaza, sprinklerele elimina intai aerul din instalatie si abia dupa ce presiunea acestuia scade suficient este evacuata apa, ceea ce presupune o oarecare intarziere.
Instalatii mixte
Acestea presupun integrarea unei supape de alarma mixta, ori a uneia de tip apa-apa sau apa-aer. Astfel, in timpul iernii cand temperaturile sunt scazute supapa este umpluta cu gaz sau aer, in timp ce in celelalte luni ale anului instalatia se comporta ca una uzuala de tip apa-apa.
Pentru cele mai bune solutii in domeniul sigurantei la foc Instal Montaj ne poate veni in ajutor datorita profesionalismului si experientei sale. Site-ul Instalmontaj.eu ofera informatii detaliate despre toate tipurile de sisteme de stingere a incendiilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.