Preeclampsia – simptome

Preeclampsia este o boala care se poate dezvolta in timpul sarcinii. Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-o crestere excesiva a tensiunii arteriale ( hipertensiune arteriala ), adesea in combinatie cu gasirea unei cantitati semnificative de proteine in urina (proteinurie crescuta ).

Preeclampsia (gestoza) incepe dupa cea de-a 20-a saptamana de gestatie la femeile normotensive si non-proteinurice si se rezolva de obicei spontan in cateva saptamani de la nastere.

Cauzele care stau la baza aparitiei preeclampsiei nu au fost inca identificate cu certitudine, dar se considera ca sunt determinante unele modificari in dezvoltarea placentei si a vaselor de sange care o alimenteaza. Mai multi factori contribuie la cresterea riscului de gestoza, inclusiv: predispozitie familiala, hipertensiune cronica preexistenta, diabet gestational, obezitate si tulburari renale.

Boala poate progresa treptat, poate aparea brusc sau poate ramane tacuta cu simptome nespecifice, cum ar fi dureri de cap sau vedere incetosata, pana la degenerare in eclampsie.

Daca nu este gestionata corect, exista riscul sa apara complicatii foarte grave, atat pentru viitoarea mama, cat si pentru bebelus. In detaliu, definitia de diagnostic a preeclampsiei este obtinuta cu urmatoarele criterii:

  • Tensiunea arteriala ≥140 / 90 mmHg (in 2 masuratori succesive la o distanta de cel putin 6 ore);
  • Proteinurie ≥0,3 g / 24 ore.

Preeclampsia implica, de asemenea, umflaturi raspandite ( edem ) datorate retentiei de lichide, cresterea excesiva in greutate, cefalee, tulburari vizuale, greata, varsaturi si alte manifestari asociate cu starea hipertensiva si proteinuria. In general, preeclampsia este reversibila in timpul puerperiului, in decurs de 6-12 saptamani de la nastere.

Preeclampsie la femeile cu hipertensiune arteriala cronica

Preeclampsia poate aparea si la femeile cu probleme hipertensive inainte de sarcina; in acest caz, se vorbeste mai corect despre preeclampsie suprapusa hipertensiunii cronice.

Prin urmare, la femeile gravide cu hipertensiune cronica non-proteinurica, pot aparea cantitati semnificative de proteine ​​la 20 de saptamani dupa conceptie; La femeia insarcinata cu hipertensiune si proteinurie inainte de sarcina, exista o agravare brusca a acestor probleme.