Practicarea sportului la copii

Practicarea sportului la copii le creeaza celor mici obiceiuri sanatoase si un stil de viata activ si energic. Fiecare sport are particularitatile lui, dar trebuie completat de o alimentatie sanatoasa, pentru ca cei mici sa se bucure complet de beneficiile acestui mod de viata.

Sunt anumite elemente cheie de care orice sportiv in devenire trebuie sa tina cont inainte, in timpul si dupa practicarea activitatii fizice.

Probabil parintii stiu deja cat de importanta este dieta echilibrata pentru dezvoltarea copiilor. Cu toate acestea, copiii activi din punct de vedere fizic ar putea necesita o dieta mai specifica, care sa le asigure cantitatea suficienta de nutrienti de care au nevoie.

  • Cand si de ce fel de nutrienti are nevoie organismul?
  • Ce se intampla daca anumite tipuri de nutrienti lipsesc in dieta copiilor care practica un sport?
  • Acestea sunt cateva intrebari frecvente adresate de multi parinti.

Copiii trebuie sa evite alimentele si bauturile zaharoase inainte de sport, pentru a preveni scaderea zaharului din sange.

Pentru hidratare, trebuie sa aleaga apa sau, ca alternative, apa cu lamaie sau cu nuca de cocos. Alimentele bogate in fibre ar trebui de asemenea, sa fie evitate, deoarece pot provoca disconfort stomacal daca sunt consumate chiar inainte de exercitii.

Daca activitatea fizica a celor mici va dura mai mult de o ora, pe langa carbohidrati este recomandat sa se adauge si proteine in alimentatie. Acestea au rolul de a le sustine energia pe o perioada mai lunga de timp.

Ca tip de carne ar trebui sa se aleaga pestele, iar ouale de preferat sa fie organice. Cerealele integrale si proteinele vegetale, cum ar fi cele din legume, nuci, seminte, sunt alternative mai sanatoase decat proteinele animale.

Calciul este de asemenea, o sursa buna pentru alimentatia inainte de antrenament, deoarece ajuta la intarirea oaselor si muschilor si previne febra musculara.

Este important ca parintii sa-si incurajeze copiii sa-si intretina corpul prin obiceiuri sanatoase, atat fizice cat si alimentare. Mai tarziu, vor deveni adulti si vor aprecia stilul de viata armonios si activ pe care si l-au consolidat.