Patologia vârstei a treia: o prezentare sintetică

Având ca obiect de studiu problemele vârstei a treia, Geriatria (din grecescul geron– bătrân și iateria – tratament) constituie acea ramură a medicinii clinice care are drept obiectiv sănătatea persoanelor în vârstă, prin aplicarea măsurilor de asistență profilactică, curativă și de recuperare. Există și o clasificare a vârstei a treia, cu denumiri specifice pentru fiecare segment subordonat:  presenescența, (45-60 de ani); senescența, (61-75 ani); segmentul vârstnic, (75-89 de ani); segmentul bătrân, (90-99 de ani); segmentul congenar (peste 100 de ani).

Cele mai frecvent întâlnite afecțiuni în cazul vârstei a treia sunt : ateroscleroza sistemică, cardiopatia ischemică cronică, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm și de conducere, bolile hematologice (anemia Biermer- lipsa vitaminei B12, leucemia limfatică cronică), bolile digestive (hernia hiatală), bolile endocrine (diabetul zaharat), bolile sistemului nervos (ateroscleroza cerebrală, boala Parkinson, demența), bolile psihice (confuzia, depresia), afecțiunile oculare (glaucomul și cataracta), afecțiunile aparatului locomotor (poliartroza, osteoporoza).

Majoritatea afecțiunilor specifice acestui segment de vârstă se caracterizează prin câteva particularități distincte, dintre care le vom semnala, în cele ce urmează, pe cele mai reprezentative. În cazul bătrânilor nu mai putem vorbi despre boli distincte, ci despre patologii multiplu asociate (polipatologia), cu caracter cronic, de lungă durată, cu episoade sporadice de acutizare ce degenerează, frecvent, într-un cumul de complicații severe. Afecțiunile bătrâneții trebuie abordate cu maximă seriozitate, deoarece provoacă, de cele mai multe ori, o deteriorare galopantă a stării de sănătate, iar simptomatologia atipică poate împiedica o diagnosticare promptă și corectă, amânând în mod periculos inițierea soluțiilor de vindecare. Dificultatea de comunicare cu un pacient în vârstă, din cauza iritabilității sau a stării de confuzie a acestuia (des întâlnită) poate constitui, de asemenea, un obstacol în derularea anamnezei, implicit în stabilirea urgentă a protocolului medical de urmat.

camin-pentru-bunici.ro | Camin privat batrani Voluntari

Având în vedere specificul complex al acestei vârste și al problemelor de sănătate asociate ei, se impune ca imperativ necesară asigurarea celor mai bune condiții pentru prevenirea, diagnosticarea, tratarea afecțiunilor și întreținerea ulterioară a stării de sănătate a celor vârstnici, monitorizarea lor atentă și în afara mediului clinic, spitalicesc. În acest sens, o soluție pentru cei vârstnici o pot constitui instituțiile rezidențiale de tipul căminelor pentru bătrâni. Un astfel de centru, cum este Camin privat batrani Voluntari, de exemplu, pune la dispoziția rezidenților servicii medicale de specialitate asigurate de o echipă profesională, specializată pe problemele geriatrice, deservită de o aparatură performantă. Mai multe informații utile despre camine pentru batrani Bucuresti se pot obține și accesând pagina Camin-pentru-bunici.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.