O viata, un om, o valoare – Franz Kafka

Scriitorul Franz Kafka a fost cel mai mare fiu al unei familii evreiesti, nascut la 3 iulie 1883, la Praga. El a mai avut inca doi frati care au murit in copilarie, iar relatia cu parintii era destul de dificila. Mama nu-i intelegea visul de a deveni scriitor, iar tata avea o personalitate puternica care-i coplesea pe toti din jur.

Tatal lui Kafka a avut un impact profund asupra vietii si scrisului. Era genul de tata tiran, cu foarte putina apreciere fata de partea creativa a fiului sau, iar o mare parte din luptele personale ale lui Kafka se datoreaza relatiei complicate cu tatal sau. In scrierile sale, multe dintre personaje au tendinta de a detine puterea si controlul astfel incat sa distruga stima de sine a celor cu care intra in contact.

Cu toate ca s-a inscris la facultatea de chimie, dupa primele doua saptamani s-a transferat la drept. In 1906 a terminat facultatea si s-a angajat intr-un an de munca neremunerata ca grefier. Dupa aceasta functie a lucrat la o agentie de asigurari, meserie care i-a placut mult, tocmai de aceea lucra peste program, iar in scurt timp s-a imbolnavit, situatie care l-a fortat sa se pensioneze. In 1924 moare din cauza multiplelor boli pe care le-a avut, printre care tuberculoza, depresie, anxietate.

Celebritatea lui Kafka ca si scriitor a venit dupa moartea sa, in decursul vietii publicand doar o lucrare de ansamblu. Cea mai populara si cea mai bine vanduta poveste scurta este ”Metamorfoza”, finalizata in 1912 si publicata in 1915. Dupa aceasta a urmat ”Meditatii” si ”Inainte de lege””. Chiar daca nu avea o sanatate stralucita, a continuat sa scrie si astfel a aparut ”Judecata”. Lucrarile ulterioare au inclus ”In colonia penala” si ”Doctor de tara”.

In ciuda sanatatii lui precare, el a continuat sa scrie, insa nu a publicat foarte mult. Post mortem au aparut cele mai multe romane ale sale, precum ”Procesul”, ”Castelul”, ”Amerika” si ”Marele Zid Chinezesc”.

PrintreCarti.ro | Carti la reducere

Franz Kafka este un scriitor valoros, iar daca doriti o lectura de calitate, puteti alege cartile sale. Pe site-ul anticariatului Printre Carti, printrecarti.ro , gasiti carti la reducere scrise de Kafka!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.