Masina de spalat vase: da sau nu?

Masina de spalat vase a aparut in casele oamenilor de multi ani. Aceasta a atras multi utilizatori pentru facilitatile pe care le ofera, dar exista inca intrebari cu privire la impactul pe care il are asupra mediului. Este mai bine sa fie folosita o masina de spalat vase sau este mai bine sa se ramana la spalat vasele de mana? Dezbaterea ramane de actualitate.

In orice caz, spalatul vaselor ajunge sa devina o arta care necesita multa rabdare si mult timp. Nu exista niciun dubiu care este raspunsul la intrebare, atat in ceea ce priveste timpul, cat si igiena.

  • Cum functioneaza o masina de spalat vase?

Aceasta are 2 sau 3 brate rotative, in functie de model, toate echipate cu stropitoare concepute pentru a pulveriza apa direct pe vase. Modelele de masini de spalat moderne ofera mai multe posibilitati de cicluri de spalare, mai mult sau mai putin lungi: cu cat ciclul este mai lung, cu atat jeturile de apa stropesc mai bine vasele.

Acestea folosesc apa la o temperatura care poate atinge 75 de grade. In regim economic, temperatura nu depaseste 45 de grade. Nu au perii de spalat si emit un sunet a carui putere este cuprinsa intre 40 si 65 dB. Sub 50 dB, masina de spalat vase este clasificata drept un aparat foarte linistit.

  • Impactul masinii de spalat vase asupra mediului

Pentru a evalua impactul pe care il are o astfel de masina asupra mediului, nu este suficient sa se ramana la programul de spalare sau uscare a vaselor. Pentru ca exista si inainte si dupa. Prin urmare, trebuie sa se tina seama de fabricare, de transport, de comercializare, de utilizare si de reciclarea sau distrugerea ei cand s-a invechit sau stricat.

  • Spalarea vaselor la masina: ecologica sau nu?

Spalarea vaselor in masina de spalat nu este neaparat mai putin ecologica decat spalarea de mana sau invers. Totul depinde de modul in care aceasta este folosita. Astfel este recomandata utilizarea unui program de spalare numai atunci cand masina este plina sau folosirea functiei de incarcare pe jumatate, sa fie alese programe eco in timpul carora temperatura apei nu depaseste 45 de grade sau sa fie prespalate vasele cu grad mare de murdarie inainte de a le pune la masina de spalat.