Plante bulboase esentiale, lalelele au impodobit gradini de secole. Speciile botanice splendide si viguroase sunt la fel de populare ca soiurile mai recente, care sunt adevarate comori de originalitate. Iata cele mai frecvente intrebari despre lalele:
Cand se planteaza lalele?
Lalelele sunt plante bulbice cu flori de primavara. Bulbii vor fi plantati in gradina de la mijlocul lunii septembrie pana in decembrie, cu exceptia perioadei de inghet.
Plantarea ulterioara este posibila, dar inradacinarea si inflorirea pot avea de suferit. In plus, bulbii au nevoie de frig ca sa iasa din repaus, iarna le va asigura germinarea in conditii bune si formarea radacinilor puternice.
Cum se intretin lalele dupa plantare?
Dupa plantarea bulbilor, se poate uita de ei si lasa natura sa-si urmeze cursul. Bulbii de dimensiuni corecte contin toate rezervele de nutrienti care vor asigura dezvoltarea plantei.
Cum se planteaza lalele in pamant?
Bulbii sunt plantati la o adancime de 2 ori inaltimea lor in regiunile cu ierni blande si de 3 ori inaltimea lor daca iernile sunt foarte dure.
Varful trebuie sa fie intotdeauna indreptat in sus. Trebuie respectata o distanta de 10 pana la 18 cm intre bulbi in functie de efectul dorit si de soiurile alese.
Care sunt nevoile lalelelor?
Parametrul esential pentru cresterea lalelelor este solul bine drenat. Daca solul este lipicios si retine excesul de apa este posibil ca bulbul sa putrezeasca.
Este necesara expunerea completa la soare pentru ca florile sa fie opulente, dar laleaua tolereaza si umbra partiala mai ales in zonele sudice. In majoritatea cazurilor, ploile de primavara sunt suficiente pentru nevoile lor de apa.
Se pot lasa bulbii de lalele la locul lor in gradina?
Laleaua este o planta rustica, tolereaza frigul, prin urmare se pot lasa bulbii la locul lor in gradina.
Lalelele botanice sunt cele mai potrivite pentru aceasta tehnica deoarece se naturalizeaza si formeaza covoare de-a lungul anilor fara a-si pierde splendoarea. Este necesar sa fie indicata locatia lor pentru a nu le scoate accidental.
Ce este o lalea botanica?
Lalelele botanice sunt specii tipice care exista in mod natural si s-au hibridizat in mod natural. Viguroase, rezistente si puternice, sunt mai usor de cultivat decat soiurile moderne si, de-a lungul anilor, formeaza adevarate covorase prin multiplicarea spontana. Cu toate acestea, ele au dimensiuni mai mici decat lalelele de selectie. Tulipa kaufmanniana, Tulipa sylvestris, Tulipa fosteriana, Tulipa bakeri sunt printre cele mai cultivate lalele botanice.