Ingrijirea unui cobai: greseli comune

Cobaiul este un rozator cu aspect amuzant care poate fi un animal de companie ideal pentru copii, inclusiv cei sub 10 ani.  Intr-adevar, este relativ usor pentru stapani sa aiba de un cobai.

Insa exista anumite aspecte la care ar trebui sa fie atenti. Pe de alta parte, evitarea anumitor greseli ar putea prelungi viata rozatoarelor. Deci care sunt aceste erori?

Hrana inadecvata

Multi oameni cred ca un cobai nu poate fi hranit exclusiv cu hrana lor specifica. Chiar daca nu le afecteaza, alt tip de dieta ar trebui sa constituie doar un procent mic din alimentele lor. Intr-adevar, aceste rozatoare sunt ierbivore.

Prin urmare, baza dietei lor ar trebui sa contina fan. Consumul acestui produs natural trebuie sa reprezinte 75% din dieta cobaiului. Un alt tip de aliment important sunt frunzele proaspete. De asemenea, bucati de legume si fructe vor completa dieta animalului.

Fructe cu mult zahar

Ar trebui sa se stie ca a da un pic de fructe ocazional la cobai este un pas pozitiv pentru dieta lor. Cu toate acestea, trebuie atentie in alegerea acestui supliment alimentar. Intr-adevar, fructele foarte bogate in fructoza trebuie eliminate complet.

Pe de alta parte, este intelept sa se opteze pentru fructe cu continut redus de calorii. Cele mai recomandate sunt ananasul, mere, kiwi, pere si pepene verde. Acestea trebuie distribuite in bucati mici in timpul saptamanii.

De asemenea cel mai important lucru este sa se previna obezitatea cobaiului. Nu sunt recomandate nici fructele bogate in fibre si acizi grasi. Precautia dietetica va prelungi viata micului rozator.

O cusca prea mica

Cand se cumpara cobaiul din magazin, se alege deseori o cusca prea mica; intr-adevar, este foarte usor sa faci greseala de a cumpara o cusca in functie de dimensiunea lui la momentul respectiv. Ideea este ca aceste rozatoare cresc si au nevoie de spatiu. Indiferent daca este achizitionata sau facuta, casa lor ar trebui sa fie spatioasa. In special, o cusca prea mica va determina animalul sa opreasca orice activitate fizica si sa-l faca sa creasca in greutate. In cazul rozatoarelor masculine, acest spatiu ar trebui sa fie si mai mare.