Fructele uscate sunt delicatese naturale. Gustoase ca prajiturile, dar la fel de utile ca fructele proaspete, fructele uscate sunt o multivitamina naturala.
Fructe uscate – calitati nutritive
Fructele uscate sunt produse alimentare concentrate, care contin foarte putina apa. Sunt bogate in zaharuri simple (glucoza si fructoza) si, prin urmare, bogate in calorii, dar caloriile lor nu sunt „goale”, ci contin nutrienti vitali. Tehnologiile moderne de uscare naturala nu numai ca pastreaza vitaminele si mineralele din fructele uscate, dar sunt si mai mari in concentratia acestor substante.
Stafidele sunt bogate in vitaminele B2 si C, minerale, fier, potasiu, magneziu, cupru, calciu, bor, zinc si fosfor si antioxidanti.
-
100 g de stafide contin aproximativ 300 kcal; 3 g proteine; 0,5 g de grasime si 80 g de carbohidrati.
Smochinele uscate sunt bogate in vitamine B, minerale fier, cupru, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fosfor si zinc, fibre, antioxidanti, flavonoide si polifenoli.
-
100 g de smochine uscate contin aproximativ 250 kcal; 3,4 g proteine; 1 g de grasime si 64 g de carbohidrati.
Caisele uscate sunt bogate in vitaminele B, A, C si E, minerale fosfor, magneziu, fier, calciu si zinc si fibre.
-
100 g de caise uscate contin aproximativ 240 kcal; 3,4 g proteine; 0,5 g de grasimi si 63 g de carbohidrati.
Curmalele sunt bogate in vitamine B, minerale, potasiu, fier, magneziu si cupru si fibre.
-
100 g curmale contin aproximativ 280 kcal; 2,5 g de proteine; 0,4 g de grasimi si 75 g de carbohidrati.
Prunele sunt bogate in vitaminele B, A, C si E, minerale magneziu si fosfor si fibre.
-
100 g de prune uscate contin aproximativ 240 kcal; 2,2 g de proteine; 0,4 g de grasimi si 64 g de carbohidrati.
Fructe uscate in dieta
Pana la 100 g de fructe uscate pe zi satisfac nevoia organismului de dulceata fara a creste nivelul de insulina si de zahar din sange. Fructele uscate imbunatatesc activitatea tractului gastrointestinal, satureaza, stimuleaza digestia si arderea grasimilor.