Educatia sexuala in scoala primara – construirea bazelor

Unii parintii se tem ca educatia sexuala la varste fragede ar putea duce la inceperea timpurie a vietii sexuale si la un numar mai ridicat de parteneri. Insa pentru a oferi elevilor cele mai bune abilitati, este nevoie de o educatia sexuala primara care sa includa discutii si informatii adecvate dezvoltarii despre conceptele de „alegere”, prietenii, stereotipuri de gen, siguranta personala, identitati emergente si multe altele.

Educatia privind sexualitatea si relatiile in scolile primare este mai importanta ca niciodata. Copiii sunt expusi mult mai mult decat erau parintii lor la aceeasi varsta. Tehnologia, retelele sociale si mesajele sexualizate de publicitate, videoclipuri muzicale si filme sunt omniprezente.

Avand internetul atat de accesibil, este esential ca parintii si profesorii sa fie disponibili si abordabili pentru a raspunde la intrebari, deoarece este preferabil ca un copil sa primeasca un raspuns din partea unui adult de incredere, decat sa mearga la Google pentru raspuns.

Elevii au nevoie de mai multe lectii in ultimul an de scoala primara, care sa acopere schimbarile pubertatii, precum si elementele de baza ale conceptiei, sarcinii si nasterii. Trecerea la scoala secundara poate fi descurajanta si provocatoare, iar parintii vor ca copiii lor sa faca alegeri sanatoase si informate pe masura ce dezvolta o independenta mai mare si devin tineri adulti.

Motivele unei bune educatii sexuale

  • Alegeri sanatoase : educatia sexuala ii ajuta pe tineri sa faca alegeri sanatoase, reduce dezinformarea si ajuta la clarificarea si consolidarea valorilor si atitudinilor pozitive.

  • Copiii vor sa stie: majoritatea copiilor sunt curiosi si vor sa stie. Copiii stiu mult mai multe decat cred parintii si un program de educatie sexuala de buna calitate le ofera informatii exacte si limbajul potrivit pentru a pune intrebari.

  • Informatii corecte : educatia sexuala ofera tinerilor sprijin si indrumare pentru a face fata mesajelor conflictuale si dezinformarii din mass-media si societate.

  • Protectia impotriva abuzului asupra copiilor: educatia sexuala ii va proteja impotriva abuzului.

Concluzie

Copiii au dreptul la un program de educatie sexuala de inalta calitate, care nu numai ca le ofera fapte si informatii, ci ii ajuta sa-si construiasca abilitatea de a vorbi, de a-si intelege corpul, precum si de a-si modela atitudinile si convingerile despre lume si locul lor in ea.