Decolorarile dentare, cum ar fi dintii galbeni, fac ca multi oameni sa evite zambetul si sa se simta inconfortabil atunci cand trebuie sa vorbeasca din cauza culorii dintilor.
Exista multi factori care pot provoca decolorarea si ingalbenirea dintilor, cum ar fi fumatul, anumite alimente, medicamente, leziuni etc. De asemenea, culoarea naturala a dintilor variaza de la o persoana la alta si nu toti omenii sunt inzestrati in mod natural cu dinti albi stralucitori.
- Ce cauzeaza decolorarea dintilor?
Dintii galbeni sau decolorati pot avea cauze numeroase, dar depunerea pigmentilor pe suprafata dintilor este cea mai frecventa cauza a pierderii culorii albe naturale. Principalele cauze ale decolorarii care pot necesita albirea dintilor sunt:
- Fumatul
Fumatul este principala cauza a decolorarii dintilor la fumatori, din cauza depunerii de reziduuri de gudron, nicotina si alte componente chimice ale tutunului.
- Pigmenti din dieta
Multe alimente si bauturi, cum ar fi ceai, cafea, vin rosu, cirese, afine si multe altele contin pigmenti intensi, care sunt absorbiti de straturile exterioare ale smaltului. Desi sunt usor de indepartat cu un periaj regulat, consumul excesiv si pe termen lung al acestor alimente determina treptat decolorarea dintilor.
Desi colorantul alimentar este cea mai frecventa cauza a decolorarii dintilor, se poate preveni cu usurinta prin perierea dintilor (sau cel putin clatirea gurii cu apa) dupa consum.
- Medicamente
Unele medicamente afecteaza culoarea dintilor, mai ales dupa utilizarea pe termen lung sau daca sunt luate in perioada de dezvoltare a dintilor.
Cel mai frecvent caz este antibioticul care creeaza pete albastru-cenusii pe dinti daca sunt administrate copiilor cu varsta sub 7-8 ani sau mamei lor in timpul sarcinii dupa a 4-a luna.
Suplimentele de fier si multivitaminele care contin fier pot provoca puncte negre dupa utilizarea pe termen lung. Alte medicamente care cauzeaza decolorarea sunt anumite antihistaminice, antipsihotice si antihipertensive, precum si preparatele care contin iod.
- Fluorul
Aportul excesiv de fluor (in special in perioada de dezvoltare a dintilor) provoaca o afectiune cunoscuta sub numele de fluoroza, care se caracterizeaza prin aparitia de pete albe (sau maro) sau dungi pe dinti.
Periajul regulat al dintilor poate elimina doar unele dintre petele exogene de pe suprafata exterioara a smaltului dintilor. Curatarea dintilor la fiecare 6 luni de catre un dentist poate elimina majoritatea decolorarilor externe, dar, din pacate, nu poate face fata decolorarilor interne.