Dieta conteaza mai mult decat periajul pentru dinti puternici. Iata de ce!

Cu mii de ani in urma, oamenii din paleolitic vanau si cautau hrana. Organismele umane au evoluat in cea mai mare parte a istoriei omenirii pentru a se potrivi cu aceste modele alimentare.

Cum arata o dieta antica:

  • carne;

  • peste si fructe de mare;

  • fructe si legume;

  • nuci si seminte;

  • uleiuri/unturi (in anumite civilizatii);

In realitate, popoarele antice aveau o sanatate dentara net superioara celei pe care o are astazi o mare parte din lumea dezvoltata. Medicul stomatolog Weston A. Price a fost celebru pentru descoperirile sale din anii 1930 care reflectau adevarul ca dietele antice produceau dinti sanatosi.

Popoarele din triburile indigene pe care le-a vizitat aveau dinti drepti, fara boli – si diete foarte diferite de cele moderne de atunci. Cu toate acestea, dupa doar o generatie in care au fost introdusi intr-o dieta procesata, plina de amidon si paine, copiii din aceste culturi prezentau probleme ortodontice izbitoare si o crestere masiva a cariilor.

Ce lipseste dintr-o dieta moderna?

Nu doar zaharul, painea si alimentele procesate difera intre aceste diete. Price a observat, de asemenea, ca majoritatea culturilor indigene consumau in mare parte toate un nutrient pe care l-a identificat ca fiind „Activator X”. Expertii presupun adesea ca aceasta a fost prima descoperire a ceea ce avea sa fie cunoscut mai tarziu sub numele de vitamina K2.

Vitamina K2 este un nutrient vital pentru miscarea sinergica a calciului in tot corpul pentru a intari dintii (si oasele). Fara acest proces – care necesita, de asemenea, vitaminele A si D – dintii sunt mult mai predispusi la aparitia cariilor.

O alta teorie cu privire la motivul pentru care dietele moderne par sa provoace o crestere a cariilor este aceea ca texturile pe care le mananca oamenii nu mai sunt variate asa cum erau odata. O dieta bogata in frunze verzi, carne de animale, unt si seminte ofera multe texturi pentru masticatie (mestecare), ceea ce este excelent pentru curatarea dintilor si mentinerea lor fara placa bacteriana.

Asadar, dupa cum se poate observa, acestea sunt motivele pentru care dieta conteaza extrem de mult pentru sanatatea dentara.