Despre planificarea dezvoltarii personale

Uneori poate fi greu sa stim de unde sa incepem dezvoltarea personala. Ar trebui sa ne eliminam slabiciunile? Sa ne concentram pe punctele forte si sa le dezvoltam mai mult? Sa facem ceva complet nou? S-ar putea sa va aflati intr-o stare de „paralizie a analizei” si sa nu stiti ce sa faceti in continuare. Este important sa intelegeti de ce incercati sa va dezvoltati.

Raspunsul la toate intrebarile despre „ce” si „unde” (ce ar trebui sa fac? Ar trebui sa-mi elimin slabiciunile sau sa-mi intaresc punctele forte? De unde trebuie sa incep?) devin mai clare odata ce ati identificat de ce vreti sa va schimbati. Invatarea in sine poate fi interesanta si distractiva, dar multi dintre noi doresc sa se dezvolte si sa se imbunatateasca pentru un anumit scop. Este important sa clarificati acest scop, astfel incat sa puteti evalua daca activitatile de invatare si dezvoltare va directioneaza mai aproape de obiectivele propuse.

De asemenea, este mai usor sa fiti motivati cand exista o imagine clara a locului in care vreti sa fiti la sfarsitul procesului.

Planificarea dezvoltarii personale (si documentarea planului) va ajuta sa deveniti mai realisti.

Efectuarea unui plan pentru dezvoltare personala, care include limitele de timp si etapele de dezvoltare, va vor forta sa fiti realisti cu privire la ceea ce puteti obtine si de cand. Bineinteles ca scrierea planului nu va obliga irevocabil. Viata omului se schimba, iar prioritatile se pot schimba dupa ce ati dezvoltat planul. Totusi, un plan scris, va ofera o modalitate de a tine evidenta asupra obiectivelor chiar modificand lista formal, daca este necesar.

Scrierea planurilor si a activitatilor va permite sa revizuiti progresul. Pastrarea inregistrarilor detaliate poate parea un acel ceva pe care ati prefera sa-l evitati. Planurile si activitatile de dezvoltare personala, daca sunt documentate cu atentie, nu numai ca va permit sa revizuiti progresul, dar si sa furnizati o imagine a gandirii in timp. Este incredibil de usor sa uitati cum ati simtit lucrurile in diferite etape si chiar de ce ati crezut ca un scop este mai important decat altul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.