Cum sa faci un CV reusit

angajare

CV

Pentru multe persoane, redactarea CV-ului, mai ales prima data, poate fi ceva destul de complicat. Multora li se pare greu pentru ca efectiv nu stiu de unde sa inceapa.

Intr-adevar, scrierea unui CV poate fi coplesitoare, mai ales daca aplicati pentru joburi in domenii diferite. Majoritatea angajatorilor arunca doar cateva priviri pe documentele pe care le primesc, timp de aproximativ 10 secunde. De aceea, este imperativ sa subliniati cele mai importante lucruri despre voi, care vor atrage atentia si va vor punea in fruntea listei de candidati. Un CV perfect nu inseamna sa asterneti pe hartie doar esperienta relevanta in domeniu. Conteaza si istoricul academic si activitatile extrascolare pe care le-ati avut, dar si felul in care acestea se imbina. Angajatorul trebuie sa inteleaga ca va gasi in voi ceea ce cauta.

La inceputul CV-ului, includeti informatiile personale. Puteti sa folositi un font de dimensiuni mai mari pentru nume, pe care sa il bolduiti, pentru a-l scoate in evidenta.

Rezumati-va sa prezentati calificarile relevante pe care le aveti. Nu construiti genul de CV care se potriveste la orice. Daca aplicati pentru pozitii in diferite domenii, mai bine va petreceti mai mult timp si faceti mai multe variante.

Folositi un limbaj concis in explicatii si fiti specific atunci cand descrieti anumite activitati. Evitati cliseele de tipul “responsabilitati si sarcini incluse…”. Incepeti fiecare fraza cu un verb de actiune (am asistat, am facut, am creat) si evitati pronumele personale (eu, tu, ei).

Fiti sinceri in ceea ce scrieti. Nu umflati cu joburi pe care nu le-ati avut niciodata sau cu responsabilitati ale unei functii superioare celei pe care o aveati. Aceste lucruri se pot verifica usor, mai ales ca multi angajatori cer si persoane de recomandare de la fostele locuri de munca sau internshipuri.

Puneti accent pe obiectivele personale de viitor. Multi angajatori prefera persoane perseverente, care sa invete in cadrul companiei lor, decat persoane spalate pe creier la alte locuri de munca. Personalitatea s-ar putea sa conteze mai mult decat experienta in multe cazuri.

Daca aveti posibilitatea, includeti si referinte ale unor persoane cu care ati colaborat in trecut si care ar putea sa garanteze pentru profesionalismul vostru. O scrisoare, doua, de recomandare nu strica nici ele. De asemenea, puteti atasa si un portofoliu, in functie de domeniul vostru de specialitate.

Un CV prea plin sau prea gol nu este niciodata o idee prea buna. Daca aveti prea putina experienta, incercati sa mai adaugati niste cursuri pe care le-ati facut de-a lungul anului si nu uitati de voluntariat! De asemenea, daca aveti mult prea multe activitati, rezumati-va doar la ceea ce este necesar si relevant.

Inainte de a trimite CV-ul, nu uitati sa il recititi de cateva ori. Greselile de ortografie sau de punctuatie sunt foarte neprofesionale. Nu uitati sa folositi diacritice! De asemenea, aranjati documentul, astfel incat sa para cat mai profesional. Aveti grija la aliniere si la spatierea dintre randuri. Si aspectul poate fi un criteriu de selectie. Multe persoane de la resurse umane nu vor avea rabdare sa descifreze sau sa isi oboseasca privirea cu un document neingrijit. Succes!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.