Cum ne cuceresc dronele?

Veti fi surprinsi sa aflati ca notiunea de drona a fost conceputa aproximativ acum un secol si ca astfel de vehicule aeriene si-au inceput istoria in jurul Primului Razboi Mondial. Stim ca pare de necrezut, atata timp ca abia in anul 1970 dronele au fost luate in serios si folosite de catre armate ca o noua modalitate de ajutor pentru soldati, in ducerea alimentelor si medicamentelor si testarea de noi terenuri.

 

Nu de curand insa, utilitatea dronelor a trecut foarte rapid de la domeniul militar, la restul de industrii, reusind sa exploateze si sa extinda posibilitatile de operare ale acestora. Unul dintre domeniile de aplicabilitate este cel al agriculturii, in contextul caruia dronele monitorizeaza plantatiile pe domenii intinse, cauta noi zone de exploatare si calculeaza umiditatea si fertilitatea solului. De asemenea, dronele pot fi folosite in captarea de filmari aeriene si poze aeriene pentru monitorizarea atat a zonelor cultivate, cat si a turmelor de animale. Veti fi si mai surprinsi sa aflati ca dronele pot detecta temperatura corpului si tot felul de alte conditii, daca sunt programate in prealabil sa ofere astfel de indicatori. Au devenit astfel instrumente valoroase de neinlocuit mai ales prin faptul ca au instalate sisteme de gps ce ajuta la aprecierea cu mare acuratete a coordonatelor si identificarea persoanelor pierdute in cazuri e cataclisme naturale. La fel ca și fermierii s-au grăbit să realizeze valoarea de a avea dispozitive GPS instalate pe tractoarele în ultimii ani, agricultorii care participă la spectacol a vrut să știe cum dronele ar putea ajuta sa monitorizeze tratamentele lor de cultură cu mai mare precizie și acuratețe.

 

Avand in vedere toate aceste posibilitati, nu ne este greu de imaginat ca pe viitor acestea sa fie montate pe roboti ce pot efectua proceduri si mai delicate, cum ar fi culesul de fructe, executarea de servicii in locuri inaccesibile si multe altele, toate acestea avand un mare impact din punct de vedere al locurilor de munca si al exploatarii fortelor umane ce pot fi inlocuite, treptat, cu cele automate. Toate acestea nu raman decat sa ne fie descoperite in continuare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.