Cum este diagnosticata boala cardiaca?

Boala cardiaca este o afectiune care pune probleme inimii, cum ar fi boala coronariana si aritmia. In conformitate cu Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, bolile de inima reprezinta o cauza principala de deces atat la barbati, cat si la femei. Pentru a diagnostica bolile de inima, medicul va efectua o serie de teste si evaluari.

Boala cardiaca – examen fizic si analize de sange

Medicul va intreba pacientul despre simptomele acestuia si despre istoricul medical al familiei sale. De asemenea va verifica ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Bineinteles ca inca de la primele intalniri cu medicul, pacientului i se vor solicita si analize de sange. De exemplu, testele de colesterol masoara nivelurile de grasimi si colesterol din fluxul sanguin. Medicul poate utiliza aceste teste pentru a determina riscul de boli de inima si atac de cord.

Un test complet de colesterol verifica patru tipuri de grasimi din sange. Colesterolul total este suma colesterolului din sange. Colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate scazuta (LDL) este uneori numit colesterol „rau”. Prea mult din aceasta cauzeaza acumularea de grasime in artere, ceea ce reduce fluxul de sange. Acest lucru poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) este uneori numit colesterol „bun”. Ajuta la eliminarea colesterolului LDL si la curatarea arterelor. Trigliceridele sunt un tip de grasime din sange. Nivelurile ridicate de trigliceride sunt adesea asociate cu diabetul, fumatul si consumul excesiv de alcool.

Dupa finalizarea unei examinari fizice si a unor analize de sange, medicul poate comanda teste suplimentare neinvazive. Neinvaziv inseamna ca testele nu implica instrumente care sparg pielea sau care intra fizic in corp. Exista multe teste neinvazive disponibile. Spre exemplu: electrocardiograma, ecocardiograma, test de stres, ecografie carotidiana, raze x la piept, scanare CT, rmn cardiac.

Uneori, testele neinvazive nu ofera suficiente raspunsuri. Este posibil ca medicul sa fie nevoit sa utilizeze o procedura invaziva pentru diagnosticarea bolilor de inima. Procedurile invazive implica instrumente care intra fizic in corp, cum ar fi un ac, un tub sau o luneta. Cei care cred ca sufera de boli de inima li se recomanda sa faca imediat o programare la medic.