Cum amenajezi camera copilului in functie de varsta si de etapa educationala

Copilul trebuie sa aiba camera lui, din prima zi de viata. Desigur, sunt cazuri in care copiii dorm cu parintii cateva luni sau cativa ani, insa sunt si cazuri in care copiii dorm singuri in patut de cand sunt adusi din maternitate. Indiferent de alegerea adultilor, camera copiilor trebuie amenajata in asa fel incat copilul sa prinda drag sa stea in camera lui, sa simta ca are un loc rezervat in casa, sa se retraga in oaza lui de liniste, de relaxare si de joaca, sa se simta independent.

Camera copilului in primii ani de viata vs. camera scolarului si a adolescentului

In primii ani de viata, copiii trebuie sa aiba o camera in care sa se dedice somnului si jocului. Patutul sau patul este elementul central al camerei. Patul extensibil este indicat incepand cu varsta de doi-trei ani de viata. Pentru activitatile copilului, va fi necesar si un birou sau o masuta de colorat cu un scaunel potrivit. Important este ca amenajarea camerei sa se faca in functie de varsta copilului, de preferintele acestuia si ale parintilor. Camera copilului de pana la 5 ani poate avea un cort instalat, un sotron din cuburi, un covor cauciucat stil puzzle, dar si protectii pentru plinte.

Scolarii vor avea dreptul sa isi aleaga singuri amenajarea camerei. Camera scolarului nu se va mai face numai din perspectiva jocurilor si a relaxarii, ci si din aceea a temelor. De aceea, este nevoie de un birou corect pozitionat in functie de inaltime, asezat perpendicular pe fereastra, camera trebuie sa fie corect iluminata, patul poate fi suspendat sau de tip baldachin, iar dulapul sau dressingul trebuie sa fie mai mare, pentru ca si copilul are haine mai multe.

Adolescentii vor dori o camera in care sa isi creeze propriul confort, propria intimitate, sa aiba suficient loc pentru dormit si studiu, dar si pentru practicarea hobby-urilor. Camera adolescentului va avea un pat confortabil, un dulap suficient de mare pentru toate tinutele, etajere si rafturi pentru carti si CD-uri, precum si alte accesorii care sa le exprime personalitatea cat mai bine.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.