COVID-19: Ce rol joaca vitamina D?

Studiile care investigheaza rolul vitaminei D in prevenirea sau tratarea COVID-19 au tras concluzii contradictorii.

Majoritatea oamenilor cunosc vitamina D ca o vitamina esentiala pentru oase si dinti sanatosi. Dar cercetatorii au atribuit o serie de alte functii vitaminei, iar una dintre ele este sustinerea sistemului imunitar.

Dar vitamina D are un rol de jucat in COVID-19?

Pana acum, o serie de studii au cautat legaturi intre vitamina si afectiune, insa constatarile lor au au fost contradictorii.

In aceasta caracteristica speciala, se investigheaza inca de ce unii experti au sugerat o legatura intre COVID-19 si vitamina D.

De asemenea, se discuta daca administrarea unui supliment de vitamina D poate avea beneficii realiste, in special pentru cei care au fost cei mai afectati de COVID-19.

De ce vitamina D?

Un numar de experti au citat studiul din 2017 ca dovezi circumstantiale ca vitamina D poate avea un efect protector impotriva COVID-19.

Aspectul comun este ca acesta subliniaza ca nivelurile adecvate de vitamina D pot ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva virusului SARS-CoV-2, ca si in cazul altor virusuri care provoaca infectii ale cailor respiratorii superioare. Prin urmare, este posibil ca persoanele cu deficit de vitamina D sa nu poata face acest lucru la fel de eficient.

Exista deja dovezi care sugereaza ca persoanele cu tonuri mai intunecate ale pielii care traiesc in latitudini nordice au niveluri inadecvate de vitamina D.

Pentru a produce vitamina D, corpul uman transforma un metabolit al colesterolului din celulele pielii intr-o forma inactiva de vitamina D atunci cand este expus la lumina soarelui, in special la lumina ultravioleta (UVB).

Melanina pigmentara care da culoarea pielii impiedica lumina UVB sa ajunga la celule. Prin urmare, cu cat pielea unei persoane este mai intunecata, cu atat este nevoie de mai multa lumina UVB pentru a produce niveluri adecvate de vitamina D numai din soare.

Avand in vedere relatia dintre vitamina D si infectiile respiratorii, poate ca nu este surprinzator faptul ca multi specialisti au sugerat o legatura provizorie intre vitamina si boala. Asadar, sa se astepte si alte studii care incearca sa investigheze aceasta legatura in detaliu.