Coroana de zirconiu sau de ceramica? Varianta care se potriveste cel mai bine pacientului

Coroanele dentare reprezinta lucrari protetice fixe care acopera zona vizibila a unui dinte care a suferit modificari de-a lungul timpului. Coroanele dentare trebuie sa fie realizate din materiale durabile si rezistente, sa preia si sa indeplineasca cele doua mari functii ale dintelui: masticatorie si estetica. Aceste lucrari dentare mici au nevoie de putin timp pentru a fi realizate, diferenta fiind data de tipul de coroana ales. In plus, implantul dentar poate fi un sprijin pentru coroana dentara, aceasta procedura dovedindu-se foarte versatila si eficienta.

Coroana de zirconiu vs coroana de ceramica. Avantaje si dezavantaje

Coroana de zirconiu este foarte rezistenta si are o transluciditate asemanatoare cu cea a dintilor naturali. Materialul este biocompatibil, este tolerat de organismul uman fara probleme si, din punct de vedere termic, este inert. Pentru a acoperi dintii din fata, coroanele de zirconiu sunt ideale, fiind foarte lejere si mult mai usoare decat cele pe suport metalic. Aceste lucrari nu sunt, in general, afectate de acumularile bacteriene si reprezinta o solutie avantajoasa si foarte eficienta in timp.

Coroanele de ceramica, pe de alta parte, sunt mult mai accesibile ca pret, insa nu sunt la fel de rezistente ca acelea din zirconiu. Aceste coroane sunt o solutie ideala din punct de vedere functional si estetic si imita foarte bine dintii naturali din punct de vedere cromatic, al texturii si transparentei. Din punctul de vedere al tehnicii de realizare, zirconiul este frezat computerizat, metalul fiind prelucrat manual.

In ultimii ani, zirconiul s-a evidentiat in randul materialelor folosite pentru coroanele dentare si este recomandat pacientilor care isi doresc un zambet frumos si o dantura rezistenta. Acesta este folosit ca structura pentru coroanele de portelan. Este firesc ca, avand atat de multe avantaje, zirconiul sa fie mai costisitor, comparativ cu celelalte materiale folosite. Inainte de a lua o asemenea decizie, pacientul trebuie sa se consulte cu medicul specialist care ii va recomanda varianta care i se potriveste cel mai bine.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.