Celor ce nu le este cunoscut termenul, contractul de prestari servicii nu se refera neaparat la parteneriatul cu o persoana fizica autorizata. Daca ar fi sa spunem lucrurilor pe nume, cam toata lumea se fereste de plata taxelor catre stat, intrucat discutam despre taxe aberante ce nu justifica avantajele pe care statul ni le ofera. Cu toate acestea, atunci cand e lege, nu-i tocmeala, asa cum spune o veche vorba romaneasca, asa ca vrem, nu vrem, trebuie sa ne inregistram in sistem si sa dam cezarului ce al cezarlui, adica bani.
Ceea ce trebuie sa stim despre contractul de prestari servicii este ca acesta e un subiect extrem de controversat, cauzat de numeroase confuzii legislative ce n-au fost puse la punct nici pana in ziua de astazi. E important de stiut ca o persoana fizica nu ar putea sa presteze servicii mai mult de cateva luni fara sa isi inregistreze un PFA. Cum s-ar zice, alte taxe, alti bani, alte bucurii. De asemenea, contractul de prestari servicii ar trebui inregistrat doar pentru activitati temporare, asa ca mare grija la aceste aspecte, intrucat legea nu iarta, ba chiar mai mult de-atat, te invaluie intr-o lume extrem de obtuza.
Astfel, daca aveti o activitate bine definita in codul legislativ, trebuie sa incepeti sa va reorientati. Activitatea independenta si de scurta durata va intra insa in incidenta acestor contracte de prestari servicii.
Un caz concret in acest sens: sunteti detinatorii unui magazin online si nu vreti sa va angajati pe cineva cu norma intreaga sau pe termen lung pentru ca ceea ce aveti de rezolvat nu necesita asa ceva. Ce faceti? Angajati un developer, un grafician sau un specialist de publicitate online si marketing social media cu un contract de prestari servicii, pentru a fi in legalitate, insa fara a va lega de glie de un om de care nu aveti nevoie decat pentru o scurta perioada de timp.
Bineinteles, in cazul in care doriti sa preschimbati un contract de prestari servicii intr-unul de angajare, lucrul acesta se poate face extrem de usor. Ceea ce trebuie sa faceti este sa va ganditi bine daca aveti nevoie de un contract de munca de prestari servicii sau nu, asta ca sa nu puneti pe fuga contabilul si sa stiti de la inceput ceea ce aveti de facut.
Iata ca intr-o tara ca Romania, trebuie mai tot timpul sa fii pus la punct cu noile reglementari, intrucat da, ele se schimba dupa cum bate vantul, insa asta nu inseamna ca te iarta cineva daca nu esti la curent cu ele.