Constipatia la bebelusi

Constipatia nu este o afectiune frecventa la bebelusi, dar poate aparea oricand.  Un bebelus nu poate spune ca este constipat – mama trebuie sa observe semnele  constipatiei, astfel incat aceasta sa nu devina severa.

Ce este constipatia?

Constipatia este o afectiune care provoaca scaune extrem de dure, asemanatoare argilei,  care sunt dureroase sau greu de trecut. Din punct de vedere medical, o persoana este  diagnosticata cu constipatie daca miscarile intestinului sunt mai rare de 3 ori pe  saptamana.

Ca o disfunctie intestinala, constipatia afecteaza un numar considerabil de  adulti, din cauza mai multor factori de stil de viata. In principal, acestia includ o dieta  incorecta sau uneori conditii medicale subiacente.  Aceasta afectiune este observata si la copii din cauza modului in care functioneaza  sistemul lor digestiv, raspunsului corpului lor la anumite alimente sau din cauza altor  factori, cum ar fi aportul de lichide insuficient sau dieta.

Desi constipatia poate fi prevenita si tratata pe termen lung, este ideal sa existe obiceiuri pozitive care sa fie directionate catre un sistem intestinal sanatos la bebelus. Uneori, din cauza constipatiei repetate, muschii rectali isi pot pierde forta de contractie  provocand incontinenta rectala. Aceasta inseamna ca nervul din apropierea rectului se  deterioreaza, provocand scurgeri ocazionale de scaun sau in conditii extreme, pierderea  completa a controlului intestinului.

Cauzele constipatiei

Un sugar care nu are un scaun timp de cateva zile poate sa nu fie inca un indiciu al unei  probleme. Cu toate acestea, daca bebelusul devine foarte agitat in timpul miscarii  intestinului, parintii trebuie sa acorde o atentie mai mare. Monitorizarea atenta a  texturii scaunului poate ajuta parintele sa inteleaga daca bebelusul este constipat.

Alimente solide

Alimentele care determina constiparea bebelusului includ bananele, orezul, cerealele,  branza si morcovii care pot fi hranitori, dar lipsiti de fibre – ceea ce este necesar pentru constipatie.  Prin urmare, aceste alimente trebuie oferite in cantitati mici iar alimentele bogate in  fibre trebuie sa predomine pentru a preveni constipatia.

Alergiile la proteinele din lapte

Ingredientele lactate consumate de mama pot fi transmite copilului care ar putea avea  intoleranta la proteinele din lapte. Acest lucru ar putea determina constipatia  bebelusului.