Conjunctivita la caini: tratament si prevenire

Conjunctivita este o boala in general usoara, care poate afecta cainii de orice varsta. Atentie insa – aceasta afectiune poate fi ea insasi un simptom al unei boli mai grave. Prin urmare este intotdeauna important sa se consulte medicul veterinar atunci cand ea apare. 

Cum se trateaza conjunctivita la caini?

Aceasta afectiune nu are o singura origine, motiv pentru care este necesara identificarea cauzei infectiei. Aceasta este singura modalitate de stabilire a unui tratament adecvat.  Specialistii recomanda curatarea ochilor cu o solutie adecvata – aceasta poate fi suficienta atunci cand un corp strain este sursa infectiei. Insa, la conjunctivita alergica, medicul va prescrie un tratament adaptat si va cere evitarea contactului cat mai mult posibil cu alergenul respectiv.

In alte cazuri, medicul veterinar va trebui sa prescrie un tratament cu antibiotice adaptat la factorul in cauza. Acesta este indicat in cazul conjunctivitei infectioase.

In contextul conjunctivitei traumatice, se poate administra cainelui medicamente sau medicul veterinar poate recurge la operatie, in functie de originea traumatismului.

De asemenea, medicul va trebui sa examineze animalul pentru a detecta o posibila boala ascunsa – in care conjunctivita este doar un simptom. 

Este posibila prevenirea acestei afectiuni?

Nu este posibila prevenirea conjunctivitatii, insa un stil de viata sanatos este important pentru a asigura bunastarea cainelui. Pentru a reduce riscul de conjunctivita legat de o boala sau o infectie, este important sa se hraneasca micutul tovaras cu mancare sanatoasa, de calitate, echilibrata si sa se respecte schema de vaccinari in fiecare an.

De asemenea pastrarea curateniei in casa, pentru a evita orice forma de conjunctivita alergena si curatarea ochilor cainelui cu un produs adecvat (prescris doar de medicul veterinar) pentru a elimina orice corp strain sau surse de iritare – sunt metode bune de prevenire.

Daca patrupedul are parul lung, acesta trebuie taiat in mod regulat pentru a nu intra in contact cu suprafata globului ocular.