Cele mai utilizate componente electronice

Exista o serie de componente electronice de baza care implica o utilizare ridicata. Prin urmare, ele sunt de obicei cele mai solicitate. Practic, este vorba de componente electronice pasive atunci cand acestea nu ofera un castig in circuit.

In schimb, ele stocheaza sau consuma energie electrica, in timp ce aceasta este activa atunci cand genereaza energie.  Printre aceste componente electronice cele mai utilizate sunt:

  • Circuite integrate

Acestea permit instalarea unor circuite electronice, folosind tehnici precum fotolitografia, protejate cu un invelis din plastic sau ceramica. Este probabil cea mai importanta componenta electronica din ultimele timpuri, aducand o contributie decisiva la productia tot mai miniaturizata de computere, televizoare etc.

  • Microcontrolere

Acestea includ cele 3 unitati principale de operare ale oricarui computer: unitatea centrala de procesare (CPU), memorie si periferice de intrare / iesire. Utilizarea este obisnuita in mai multe sisteme din viata de zi cu zi, cum ar fi jucariile, computerele, aparatele electrice sau chiar sistemul de pornire al vehiculului.

  • LED-uri

Element electronic pasiv, ledul este un tip de dioda cu proprietatea de a emite lumina atunci cand primeste energie. Este alcatuit dintr-o incapsulare si 2 terminale, anod si catod. Ele sunt utilizate in principal ca indicatori de performanta sau de iluminare.

  • Rezistente

Misiunea rezistentelor este de a impiedica trecerea normala a curentului electric. Potentiometrele sunt tipuri speciale de rezistenta care ofera valori reglabile si servesc, de exemplu, la cresterea sau scaderea volumului.

  • Fotorezistoare

Cunoscuta si sub numele de LDR, in aceste componente rezistenta oferita depinde de o sursa de lumina. Daca lumina este incidenta, rezistenta este mai mica si foarte mare in intuneric, pe baza unui efect fotoelectric. Sunt utilizate pentru aprinderea automata a luminilor sau relee controlate de lumina.

  • Condensatoare

Sunt dispozitive pasive care stocheaza energia electrica primita in timpul unei perioade de incarcare, pentru a o transfera mai tarziu in timpul descarcarii.

  • Baterii

Sunt componente active care transforma reactiile chimice in electricitate, fiind reincarcabile sau de unica folosinta. Odata ce energia lor este eliberata alimenteaza cele mai moderne circuite.

  • Tranzistoare

Sunt dispozitive semiconductoare de mare importanta in cadrul electronicii, care functioneaza in principal ca amplificator de semnal, oscilator, redresor sau comutator electronic. Daca sunt fototranzistori, sunt componente sensibile la lumina.

  • Comutatoare

Sunt elemente care permit sau intrerup trecerea curentului electric printr-un circuit.