In apropierea unui examen sau pentru a preveni diverse probleme de natura intelectuala legate de varsta, este util ca oamenii sa cunoasca anumite modalitatile naturale pentru a stimula functiile cognitive. Exista in natura cateva plante cunoscute pentru virtutile lor privind stimularea memoriei si a concentratiei.
Care sunt cele mai indicate plante pentru stimularea memoriei si a concentratiei
Ginkgobiloba se gaseste in mod obisnuit sub forma de extracte, cele mai recomandate fiind extractele EGb761 si Li 1370. Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste utilizarea extractului standardizat de frunze de Ginkgo pentru a trata pierderea de memorie si problemele de concentrare, printre altele.
Unele studii au fost, de asemenea, efectuate pe persoane cu ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie) si au aratat rezultate incurajatoare, pacientii prezentand mai putine semne de hiperactivitate, neatentie si imaturitate.
De obicei, se recomanda consumul a 120 mg pana la 240 mg extracte (EGb 761 sau Li 1370) pe zi, in 2 sau 3 doze. Ar trebui sa se inceapa cu 60 mg pe zi si sa se creasca treptat dozele pentru a evita posibilele reactii adverse. Efectele ginkgobiloba pot dura mult timp pana sa apara, motiv pentru care se recomanda efectuarea de cure timp de cel putin 2 luni.
Isopul de apa a fost folosit in medicina traditionala indiana de aproape 3000 de ani, in special in tulburarile cognitive si in tratarea problemelor de atentie. In prezent, se folosesc in principal extracte de isop A si B, substantele active din planta. Unele reactii adverse care s-au observat in studii sunt crampele abdominale sau greata. Pot aparea insa si altele, cum ar fi oboseala sau senzatia de gura uscata. De regula, doza recomandata este de aproximativ 300 mg de extracte de isop pe zi, impartite in 1 pana la 3 doze.
Salvia a fost folosita in mod traditional atat ca aliment, cat si ca medicament. Este utilizata in special pentru a promova digestia si pentru a trata infectiile mucoasei, dar este cunoscuta si pentru beneficiile sale asupra memoriei. Salvia poate fi folosita sub forma de capsule din frunze uscate (300 pana la 600 mg pe zi), dar si sub forma de extract sau ulei esential. Ca orice ulei esential, uleiul esential de salvie nu trebuie utilizat continuu fara supravegherea unui aromaterapist.