Ce rol are clasa pregatitoare in educatia copiilor?

Inscrierea copiilor la clasa pregatitoare este obligatorie in societatea moderna actuala, reprezentand unul din cele mai “in voga” subiecte la momentul actual. Ordinul referitor la inscrierea la scoala a copiilor ramane in vigoare, iar clasa pregatitoare este obligatorie. Clasa pregatitoare este o combinatie intre ultimul an de gradinita si primul an de scoala, facand astfel trecerea mult mai facila pentru cei mici.

Disciplinele si programele scolare pentru clasa pregatitoare

Disciplinele ce se vor preda la clasa pregatitoare sunt: Limba si comunicare, Matematica si stiinte ale naturii, Arte si Tehnologii, Sport si sanatate, Om si societate si Consiliere si orientare. Copiii vor studia aceste discipline cu finalitati variate care vor fi atinse prin abordarea unro continuturi diversificate.

Fiecare programa este alcatuita dupa un anumit tipar si poate contine informatii detaliate asupra felului in care va fi conceput actul didactic si oferind exemple de continuturi ce pot fi abordate in vederea realizarii competentelor generale si specifice propuse pentru fiecare disciplina in parte.

Clasa pregatitoare – scurt ghid pentru parinti

Clasa pregatitoare este prima etapa din invatamantul primar ce are rolul de a facilita integrarea copiilor la scoala. Aceasta etapa favorizeaza adaptarea copilului la clasa I si la scoala in general, copilul se va acomoda cu invatatoarea si cu programul mai strict. Totodata, clasa pregatitoare favorizeaza responsabilizarea si incurajeaza socializarea.

In ceea ce priveste varsta potrivita pentru inscrierea copilului la clasa pregatitoare, varsta de 6 ani este ideala. Copiii pot intra la clasa pregatitoare si daca au 5 ani si cateva luni sau chiar 6 ani si 10 luni.

Nu exista o varsta standard pentru ca fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare si de achizitie pentru anumite abilitati. Pentru ca un copil sa fie declarat apt pentru a fi inscris in clasa pregatitoare, acesta trebuie sa fie capabil sa:

  • se imbrace singur;
  • foloseasca singur toaleta;
  • poata manca singur si sa se poata abtine de la mancare pana la pauza de pranz;
  • isi controleze impulsul de a vorbi si de a se ridica, de a se misca, de a bea sau de a manca in timpul orei;
  • stea singur fara parinti si sa poata socializa cu ceilalti colegi.