Excesul de colesterol nu este o boala in sine, ci un factor de risc pentru alte boli ale inimii si ale vaselor de sange. De fapt, este un exces de colesterol LDL, numit si colesterol rau, care favorizeaza formarea depozitelor pe captuseala arterelor. Aceste depozite cauzeaza treptat o pierdere a elasticitatii arterelor si reduc diametrul acestora, ceea ce creste riscul de a suferi de infarct, accident vascular cerebral sau arterita.
Cealalta fractiune de colesterol, colesterolul HDL sau „colesterolul bun”, capteaza excesul de colesterol din sange si stimuleaza eliminarea acestuia de catre ficat. Mai degraba, are ca efect reducerea ratei bolilor cardiovasculare.
Nivelul colesterolului din sange tinde sa creasca odata cu inaintarea in varsta. Daca este prea mare, dupa cativa ani, colesterolul formeaza depozite pe peretii arterelor, numite placi ateromatoase, care pot contine alte substante, precum calciu. Aceasta se numeste ateroscleroza. Aceasta boala nu produce simptome ani de zile. Cu toate acestea, aportul de oxigen si substante nutritive catre organele afectate scade uneori dramatic, provocand simptome severe si uneori bruste in timp.
Care sunt simptomele excesului de colesterol?
Excesul de colesterol LDL nu determina simptome, dar depunerea in artere poate provoca boli, de exemplu: angina pectorala, o contractie a arterelor inimii, chiar si un infarct miocardic. Daca arterele creierului sunt afectate, sunt posibile paralizii, ameteli sau tulburari de vorbire, chiar si un accident vascular cerebral. In cele din urma, daca arterele din picioare sunt ingustate, arterita provoaca crampe intermitente in timpul mersului. Se observa si disfunctia erectila.
Dar trigliceridele?
Trigliceridele reprezinta majoritatea grasimilor pe care oamenii le consuma. Ele sunt o sursa esentiala de energie pentru corpul uman. Se pare ca un nivel prea ridicat de trigliceride din sange favorizeaza dezvoltarea bolilor cardiovasculare, dar opiniile difera asupra acestui subiect.
Nivelul trigliceridelor din sange este de obicei mai mic de 1,5 g / l. Un nivel anormal de ridicat este adesea legat de prea mult alcool, diabet necontrolat, supraponderalitate, supraincarcarea ficatului cu grasimi sau administrarea anumitor medicamente.