Cancerul oral reprezinta aproximativ 3% din toate cazurile de cancer la barbati si 2% la femei. Insa, lucrurile au inceput sa se schimbe in privinta balantei cazurilor de sex feminin si masculin, caci femeile devin tot mai expuse la aceeasi factori de risc. Ca toate cazurile de cancer, cancerul oral este asociat cu imbatranirea, astfel, mai mult de 90% dintre situatii apar la persoanele de peste 40 de ani.
S-ar putea spune ca gura si buzele sunt accesibile pentru examinarea directa prin vizite de rutina la medicul dentist. Cu toate acestea, cancerul nu este detectat decat la o etapa tarzie. Desi, in ciuda tuturor progreselor in tratamente si medicina, supravietuirea este slaba, media fiind de 5 ani dupa tratament.
Majoritatea tipurilor de cancer de acest fel sunt carcinoame celulare ,,scuamoase’’ care apar in mucoasa gurii si sunt adesea precedate de modificari la suprafata, si anume, leziuni. Petele albe sau rosii incep sa se formeze in stadiul precanceros si, pe masura ce se dezvolta poate aparea un ulcer netratabil.
Factori declansatori
Exista multe motive care determina celulele normale sa se transforme in celule canceroase. Printre cei mai importanti factori care declanseaza acest proces se numara:
-
factori predispozanti – o capacitate innascuta de a dezvolta boli care pot fi declansate in anumite conditii; de exemplu: genetica (genele care sunt modificate).
-
factori de risc – conditii sau comportmente care cresc posibilitatea bolii; de exemplu: fumatul, tutunul de mestecat si consumul de alcool, dietele cu continut scazut de fructe si legume, infectii virale – in special virusul HPV 16 (vestit ca ar produce cancer de col uterin la femei).
Diagnostic
Odata ce diagonosticul este definitiv, amploarea bolii trebuie determinata astfel incat sa se poata forma un plan de tratament. In functie de stadiul in care se afla pacientul, medicul va formula un plan de tratament care va include, cel mai probabil, consideratii pentru interventii chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie. Cu toate aceste tratamente, dintii si membranele gurii trebuie protejate de alte incidente de degradare, boala gingiilor si alte infectii.