Care sunt cele mai benefice sporturi pentru sanatate?

Ai decis sa te apuci de un sport in 2023, dar nu stii pe care sa il alegi? Un studiu realizat la Harvard te ajuta sa iei o decizie indicandu-ti cele mai benefice activitati fizice pentru organism.

Contrar ideilor preconcepute, cele mai bune sporturi pentru sanatate nu sunt cele mai grele sau cele mai comune. Acest top contine discipline pe care sa le practici indiferent de „varsta sau conditia ta fizica”, potrivit expertilor de la Harvard Medical School. Iata care sunt acestea:

1) Inotul

Se spune ca inotul este cea mai buna activitate fizica pentru corpul tau, potrivit unui studiu realizat de Harvard Medical School. „Flotabilitatea apei iti sustine corpul si iti usureaza articulatiile dureroase, astfel incat sa le poti misca mai usor”, explica studiul. Dr. I-Min Lee afirma, de asemenea, in studiu: „Inotul este bun pentru persoanele cu artrita, deoarece le permite sa care mai putina greutate”. Daca nu va place foarte mult sa inotati, puteti incerca in schimb aerobicul in apa, care este de asemenea recomandat. Potrivit cercetatorilor, aceste activitati sunt, de asemenea, bune pentru starea de spirit si va ajuta sa fiti intr-o dispozitie buna.

2) Tai-chi

Tai-chi este o gimnastica ce combina miscarea si relaxarea, ceea ce o face o disciplina excelenta pentru corp, dar si pentru sanatatea mentala. Aceasta activitate fizica poate fi practicata la orice nivel si la orice varsta. „Este deosebit de buna in special pentru persoanele in varsta, deoarece echilibrul este o parte importanta a conditiei fizice, iar echilibrul este ceva ce pierdem pe masura ce imbatranim”, adauga Dr. Lee in studiu.

3) Mersul pe jos

Mersul pe jos este extrem de sanatos, nu se poate spune indeajuns. Mersul pe jos nu numai ca iti mentine corpul in forma, dar „iti intareste oasele, iti imbunatateste nivelul colesterolului, iti controleaza tensiunea arteriala, iti imbunatateste starea de spirit si reduce riscul de aparitie a unui numar de boli (diabet si boli de inima, de exemplu)”, dupa cum se arata in studiul Harvard Medical School. Pentru a-l practica, este nevoie de o pereche buna de pantofi si sa incepeti cu distante scurte si sesiuni de 10 minute, spun cercetatorii, inainte de a creste treptat circuitele.

4) Exercitiile Kegel

Chiar daca numele nu va spune nimic, probabil ca sunteti familiarizata cu aceasta activitate fizica ce presupune sa lucrati muschii planseului pelvian si sa ii intariti, deoarece acesti muschi sunt cei care va sustin vezica urinara. Contrar credintei populare, exercitiile Kegel nu sunt doar pentru femei, care le fac adesea dupa sarcina, ci pot fi benefice pentru toata lumea, deoarece ajuta la prevenirea incontinentei, care poate aparea la o anumita varsta.