Cancer endometrial: cauze si diagnostic

Cancerul endometrial este cancerul din interiorul uterului, unde endometrul este captuseala care acopera interiorul uterului. La femeile cu cancer la acest nivel, celulele endometriale se inmultesc anormal. Cancerul endometrial apare de obicei dupa menopauza, dar 10-15% din cazuri afecteaza femeile aflate in premenopauza, inclusiv 2-5% dintre femeile sub 40 de ani. Cand cancerul endometrial este tratat in stadiul incipient (stadiul I), rata de supravietuire este de 95%, la 5 ani dupa tratament.

  • Cauze

O mare parte din cancerele endometriale sunt considerate a fi atribuite unui exces de hormoni estrogeni produsi de ovare sau furnizati de exterior. Ovarele produc 2 tipuri de hormoni in timpul ciclului feminin: estrogen si progesteron. Acesti hormoni actioneaza asupra endometrului pe tot parcursul ciclului, stimulandu-i cresterea si apoi expulzarea in timpul menstruatiei. Un exces de hormoni estrogeni ar crea un dezechilibru care sa conduca la cresterea slab controlata a celulelor endometriale.

Mai multi factori pot creste nivelul de estrogen, cum ar fi obezitatea sau terapia hormonala cu estrogen. Acest tip de terapie hormonala este, prin urmare, rezervat femeilor carora li s-a eliminat uterul sau histerectomia, care nu mai prezinta risc de cancer endometrial.

Cu toate acestea, pentru unele femei, cancerul endometrial nu pare a fi cauzat de un nivel mai ridicat de estrogen. Alte cauze sunt implicate in cancerul endometrial, cum ar fi varsta inaintata, supraponderalitatea sau obezitatea, genetica, hipertensiune etc. Uneori cancerul apare fara identificarea unui factor de risc.

  • Diagnostic

Nu exista un test de screening pentru cancerul endometrial. Prin urmare, medicul efectueaza examinari pentru a detecta acest cancer in fata semnelor precum sangerari ginecologice care apar dupa menopauza.

Primul examen care trebuie facut este o ecografie pelviana pentru a vizualiza o ingrosare anormala a endometrului, captuseala din interiorul uterului.

In cazul unei anomalii la ultrasunete, pentru a detecta cancerul endometrial, medicul face ceea ce se numeste biopsie endometriala. Aceasta implica prelevarea unei mici membrane mucoase din interiorul uterului.

Biopsia endometriala se poate face in cabinetul medicului fara a fi nevoie de anestezie. Un tub subtire si flexibil este introdus prin colul uterin si o mica bucata de tesut este indepartata prin aspiratie. Aceasta indepartare este foarte rapida, dar poate fi putin dureroasa.