and oamenii se gandesc la cafea, de obicei se gandesc la capacitatea sa de a oferi un impuls energetic. Cu toate acestea, conform unor cercetari, aceasta poate oferi si alte beneficii importante pentru sanatate. La nivel mondial, expertii estimeaza ca oamenii consuma in jur de 2,25 miliarde de cani de cafea pe zi.
Cercetatorii au analizat beneficiile consumului de cafea pentru afectiuni precum, diabet, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale si bolile hepatice. Exista dovezi care sa sustina unele dintre aceste afirmatii, dar nu toate.
Cafeaua contine o serie de nutrienti utili, inclusiv riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), magneziu, potasiu si diversi compusi fenolici sau antioxidanti. Unii experti sugereaza ca acestea si alte ingrediente din cafea pot ajuta organismul uman in diverse moduri.
Beneficiile asociate consumului de cafea includ o protectie impotriva urmatoarelor afectiuni
- diabetul de tip 2;
- boala Parkinson;
- cancerul hepatic;
- insuficienta cardiaca.
Cafeaua si diabetul
Cafeaua poate ajuta la protejarea impotriva diabetului de tip 2. Specialistii spun ca persoanele care beau cafea cofeinizata sau decofeinizata in fiecare zi, tind sa aiba un risc mai mic de sindrom metabolic, inclusiv diabetul de tip 2.
Cafeaua si boala Parkinson
O echipa a concluzionat ca barbatii care beau peste 2 cesti de cafea pe zi, ar putea avea un risc de cinci ori mai mic de boala Parkinson, decat cei care nu fac acest lucru. In plus, cofeina din cafea, poate ajuta la controlul miscarii la persoanele cu aceasta afectiune, conform unui studiu.
Cafeaua si cancerul de ficat
- Cercetatorii italieni au descoperit ca un consum regulat de cafea scade riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. Unele dintre rezultate sugereaza ca persoanele care beau trei cesti pe zi ar putea avea un risc cu 50% mai mic.
- Cafeaua si sanatatea cardiaca
- Un studiu a concluzionat ca un consum de cafea cu moderatie, poate proteja impotriva insuficientei cardiace.
- Persoanele care beau cantitati moderate de cafea in fiecare zi au un risc cu 11% mai mic de insuficienta cardiaca decat cei care nu o fac.
- Persoanele care consuma cafea pot avea, de asemenea, un risc mai mic de aparitie a bolilor biliare.