Brexit, costul exorbitant al scenariului la iesirea fara acord

Economistii CEPII estimeaza faptul ca, in cazul unui non-acord, PIB-ul din cadrul Regatului Unit si al Uniunii Europene ar putea sa se reintoarca la 2,8% si la 0,8%.

Incertitudinea este totala dupa ce deputatii britanici au respins acordul de iesire din Uniunea Europeana negociat de catre guvernul britanic si Comisia Europeana. Nimeni nu stie cu exactitate ce se va intampla in urmatoarele 10 saptamani care ne separa in acest moment de expirarea acordului. Cu toate acestea, un lucru este sigur – acest proces va avea o importanta deosebita atat pe termen lung cat si pe termen scurt deoarece un Brexit fara acord nu este acelasi lucru ca un Brexit cu acord.

Din punct de vedere economic, un Brexit fara acord inseamna ca relatiile comerciale dintre UE si Regatul Unit vor fi reglate conform regulilor Organizatiei Mondiale ale Comertului (OMC). Insa acesta nu este singurul lucru: pe termen scurt, in lipsa unui acord poate genera haos si costuri suplimentare. Sa luam fiecare din aceste dimensiuni in ordine.

Ce diferente sunt pentru economia britanica? Dar pentru cea europeana?

Reintoarcerea in cadrul OMC inseamna ca Regatul Unit va fi tratat asemeni orice altui partener comercial cu care UE nu are un acord (si invers), adica asemeni Statelor Unite ale Americii. Un lucru care implica taxe suplimentare. In unele sectoare aceste taxe pot fi extrem de ridicate, mai ales in unele sectoare (13% in medie in domeniul agriculturii de exemplu si 40% in cazul produselor lactate).

Mai important, aceasta iesire din UE fara acord inseamna si sfarsitul recunoasterii mutuale a normelor si a standardelor ceea ce permite oricarui producator britanic care incearca sa se impuna pe piata domestica vanzarea libera spre alti consumatori europeni. Concret, acest lucru inseamna ca maine, pentru a vinde ceva consumatorilor europeni, exportatorii britanici vor tebui sa dovedeasca, in mod obligatoriu, ca respecta regulile europene.

Aceste bariere tarifare sunt destul de importante, in special in unele sectoare. Se poate estima de pe acum impactul acestor bariere noi din cadrul comertului asupra PIB-ului din Regatul Unit si Europei? Cu siguranta Brexitul va avea consecinte pe termen lung in ceea ce priveste bogatia eurpenilor dar si a britanicilor intr-o mica masura.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.