Amigdalita cronica la copii – cauze si complicatii

Amigdalita cronica la copii reprezinta inflamatia cronica a amigdalelor palatine care apare in urma infectiilor acute repetate ale acestora. Amigdalita cronica este favorizata de aspectul “ciuruit” al amigdalei, de afectiuni contagioase, alergii, conditii de viata necorespunzatoare sau de poluarea atmosferica. Amigdalita cronica poate fi hipertrofica, criptica, micsorata de volum si infectia de focar.

Cauze si factori de risc pentru amigdalita cronica la copii

Amigdalita cronica la copii este caracterizata de mai multe semne si simptome ce nu trebuie sa fie ignorate, printre care prezenta tabloului clinic si antecedentelor pozitive pentru amigdalita, afectarea functiei amigdaliene si modificri morfologice la examenul microscopic.

Printre cei mai importanti factori de risc ce favorizeaza dezvoltarea amigdalitei cronice se numara sistemul imunitar slabit, infectarea cu tulpini rezistente ale bacteriei, precum si cu starea de purtator al pacientului sau al membrilor familiei.

Amigdalita apare cand microorganismele se multiplica in amigdale si pe suprafata lor, cei mai frecventi patogeni ce determina aparitia afectiunii fiind: denovirusul, Epstein-Barr virus, streptococii grup beta-hemolitic, Haemophilus influenzae si Staphylococus aureus.

Semne si simptome ale amigdalitei cronice la copii

Amigdalita cronica prezinta semne si simptome clare si este relativ usor de diagnosticat. Amigdalita cronica poate fi diagnosticata prin semne precum inflamarea faringelui, hipertrofia amigdalelor, respiratia neplacut mirositoare si marirea in volum a ganglionilor limfatici.

Complicatiile acestei afectiuni includ respiratia si deglutitia foarte dificile, apneea insomn, modificari ale timbrului vocal, precum si otite frecvente si respiratie neplacuta. Diagnosticul poate fi pus de un medic specialist, pe baza anamnezei, a unui exudat naso-faringian si a testelor paraclinice solicitate.

Tratamentul amigdalitei cronice

Amigdalita cronica impune tratament chirurgical cu exceptia cazurilor cu contraindicatii. Se poate efectua indepartarea chirurgicala a amigdalelor sau indepartarea partiala a tesutului amigdalian, ori chiar distrugerea criptelor amigdaliene.

Operatiile sunt recomandate mai ales pacientilor ce manifesta rezistenta la antibiotice. Indiferent de cauza amigdalitei cronice, medicul va recomanda indepartarea chirurgicala a amigdalelor, daca pacientul are intre 5 si 7 episoade infectioase pe an. Operatia este indicata si in cazul aparitiei apneei in somn sau a dificultatilor somnului.