Albania- cele mai frumoase situri naturale pe care trebuie sa le descoperi neaparat

O noua destinatie in tendinte, Albania are cu ce sa seduca sau sa suprinda vizitatorii. Intre mare si munte, aceasta tara are cele mai frumoase situri naturale pe placul oricarui visitator.

Plaja Drymades, lenevind pe Riviera albaneza

Trebuie sa se ajunga in sudul Albaniei pentru a se bucura de coasta magnifica, care se intinde de la Pasul Llogara pana la Saranda. Aici, apele Marii Ionice nu se compara cu cele ale Greciei vecine. In ciuda lipsei de alegere, turistii se indreaptaa de obicei spre plaja Drymades, pastrata de turismul de masa. Aceasta intindere de nisip este locul perfect pentru o baie intr-un cadru de vis. Chiar alaturi, plajele din Palasa si Dhërmi sunt la fel de frumoase.

Ohrid, cel mai frumos lac din tara

Impartit de Albania si Macedonia de Nord, Lacul Ohrid este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Este posibil sa se face plimbari in jurul lacului pe un circuit de 110 km care porneste de la Pogradec, in est. Pentru o priveliste care taie respiratia, se poate ajunge in satul dragut Lin de pe coasta vestica si urca pe unul dintre buncarele dezafectate care au fost folosite pentru a pazi granita in perioada comunista.

Valea Theth, in descoperirea Alpilor albanezi

Acesta a fost pentru mult timp unul dintre cele mai izolate locuri din Albania. Din 2020, crearea unui drum spre Shkodra a facut posibila descoperirea acestei vai magnifice din inima Alpilor Dinarici, in nordul tarii. In mijlocul parcului national, satul Teth este inconjurat de un cerc vertiginos de munti. Vizitatorii se aduna, de asemenea, la mica sa biserica si la cladirile din calcar gri, care sunt tipice pentru regiune.

Padurea Gashi, plamanul verde al Albaniei

In nord, Valbona este punctul de plecare ideal pentru o excursie in padurea primara de fag Gashi, aflata pe lista UNESCO. Traversata de un rau, aceasta gazduieste arbori de peste 150 de ani si o mare fauna salbatica (mistreti, ursi, lupi). La granita dintre Albania, Muntenegru si Kosovo, aceasta rezervatie se intinde pe 30 km2 si ofera numeroase plimbari.

Izvorul Ochiului Albastru, o minune a naturii

Fosta rezervatie de vanatoare pentru elita comunista, Syri i Kaltër („Izvorul Ochiului Albastru”) isi datoreaza numele culorii apei care tasneste la suprafata si atrage privirea: albastru-verde stralucitor pe margini, negru inchis in centru. In mijlocul unei paduri protejate de stejari si platani, se plonjeaza cu placere in acest izvor subteran.