3 motive pentru a alege coroane dentare de ceramica

Utilizata pe scara larga in domeniul stomatologiei, coroana dentara din ceramica indeplineste diferite functii: intarirea unui dinte slabit in urma unui tratament de canal sau a carui structura este slabita din cauza unei fracturi sau a unei fisuri, acoperirea unui dinte inestetic, restabilirea functiei masticatorii etc.

Din punct de vedere al structurii sale, o coroana dentara este similara cu un dinte natural, cu exceptia faptului ca este goala. Aceasta caracteristica ii permite sa fie fixata peste un dinte deja prezent in gura, acoperindu-l complet. Astfel, previne deteriorarea ulterioara a dintelui afectat.

Cand vine momentul inceperii restaurarii, alegerea materialului este esentiala. In acest scop, ceramica dentara are multe avantaje de luat in considerare.

  • Estetica

Ceramica seamana foarte mult cu smaltul dintilor, ceea ce o face o optiune foarte estetica. Acest material confera astfel aspectul unui dinte natural. In schimb, coroanele metalo-ceramice, adica cele realizate dintr-un aliaj de metale, utilizate la realizarea bazei, si ceramica, pot prezenta o culoare cenusie pe masura ce gingia se resoarbe in timp. Coroanele realizate in intregime din ceramica, cunoscute si sub numele de „coroane integral ceramica”, nu prezinta nicio culoare nedorita.

Datorita aspectului lor translucid, care reflecta lumina la fel ca dintii naturali, se confunda perfect cu alti dinti din gura. De asemenea, pot fi folosite pentru a reda inaltimea unui dinte rau uzat, ceea ce ajuta la uniformizarea zambetului.

  • Biocompatibilitate

Ceramica dentara este un asa-numit material „biocompatibil”, ceea ce inseamna ca se armonizeaza perfect cu corpul si nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Mai mult, este foarte asemanatoare cu smaltul din punct de vedere al rigiditatii si texturii sale, ceea ce da impresia unui dinte natural. In cele din urma, compozitia ceramicii asigura ca aceasta reactioneaza in acelasi mod ca smaltul la variatiile de temperatura care apar in contact cu bauturi calde sau reci sau alimente. Astfel nici o senzatie diferita sau neobisnuita nu se simte.

  • Durabilitate

Coroana dentara din ceramica este o optiune foarte durabila. Atat „scheletul” coroanei (baza), cat si componenta sa exterioara sunt foarte rezistente. Aceasta calitate ajuta la redarea puterii dintelui slabit. In cele din urma, in ceea ce priveste metoda de fabricare a coroanei, este de asemenea posibila alegerea intre o coroana de laborator si o coroana de tip CEREC.

Tehnologia CEREC face posibila fabricarea unei coroane ceramice intr-o singura intalnire, ceea ce permite pastrarea unei portiuni mai mari si sanatoase din dintele natural. In cele din urma, pe langa necesitatea unei singure anestezii, coroanele CEREC sunt mai putin costisitoare decat coroanele de laborator.